Касне пројекти, пада економија

У најновијем транзиционом извјештају Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за БиХ наводи се да ће због кашњења у прово]еwу великих инфраструктурних пројеката економски раст БиХ највјероватније бити 2,5 одсто у овој години, иако је у прошлој био 3,2 одсто.

Босна и Херцеговина 24.11.2017 | 10:41
Касне пројекти, пада економија
ЕБРД у извјештају наводи да на такве статистике утичу и санкције Енергетске заједнице због неиспуњавања обавеза у области гаса и електричне енергије, кршење економских норми, заустављање реформи и непоштовање аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, отпор у приватизацији важних државних предузећа у Федерацији БиХ.

У извјештају се упозорава на пад пољопривредних активности те комплексну уставну структуру, уз оцјену да је економија БиХ показала "отпорност на застоје реформи и политичке турбуленције", пишу "Независне новине".

Када је ријеч о цијелој ЕБРД зони, истакнуто је да је постигнут велики економски раст у многим земљама, али да је главни изазов и даље неравномјерна расподјела новостворених вриједности и повећање разлика између богатих и сиромашних.

"У већини земаља транзиције економски раст је погодовао мањини од 10 до 20 одсто домаћинстава, док су средња класа и сиромашни остали без бенефита новостворене вриједности", наводи се у извјештају ЕБРД-а.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пикси

24.11.2017 10:08

Неко одговоран? Одакле онда оних 10 милијарди на штедњи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОБОДАН ПАД РС

24.11.2017 10:26

У РС ЈЕ СВЕ ПРОПАЛО И ПАЛО, ОСТАО ЈОС САМО ДОДИК ДА ПАДНЕ, А КАДА ЦЕ НЕ ЗНА СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

24.11.2017 10:44

ЧЕКА СЕ... ДА ПАДНЕ -

Name

Паметно

24.11.2017 10:45

Па паметни ови из Федерације, европској банци смета сто неце да продају вазна јавна предузеца (цитај златне коке), зато је нас Дудук распродао све сто је вриједило па смо ваљда бољи ентитет због тога!

ОДГОВОРИТЕ