Kasne projekti, pada ekonomija

U najnovijem tranzicionom izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za BiH navodi se da će zbog kašnjenja u provo]ewu velikih infrastrukturnih projekata ekonomski rast BiH najvjerovatnije biti 2,5 odsto u ovoj godini, iako je u prošloj bio 3,2 odsto.

Bosna i Hercegovina 24.11.2017 | 10:41
Kasne projekti, pada ekonomija
EBRD u izvještaju navodi da na takve statistike utiču i sankcije Energetske zajednice zbog neispunjavanja obaveza u oblasti gasa i električne energije, kršenje ekonomskih normi, zaustavljanje reformi i nepoštovanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, otpor u privatizaciji važnih državnih preduzeća u Federaciji BiH.

U izvještaju se upozorava na pad poljoprivrednih aktivnosti te kompleksnu ustavnu strukturu, uz ocjenu da je ekonomija BiH pokazala "otpornost na zastoje reformi i političke turbulencije", pišu "Nezavisne novine".

Kada je riječ o cijeloj EBRD zoni, istaknuto je da je postignut veliki ekonomski rast u mnogim zemljama, ali da je glavni izazov i dalje neravnomjerna raspodjela novostvorenih vrijednosti i povećanje razlika između bogatih i siromašnih.

"U većini zemalja tranzicije ekonomski rast je pogodovao manjini od 10 do 20 odsto domaćinstava, dok su srednja klasa i siromašni ostali bez benefita novostvorene vrijednosti", navodi se u izvještaju EBRD-a.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Piksi

24.11.2017 10:08

Neko odgovoran? Odakle onda onih 10 milijardi na štednji?

ODGOVORITE
Name

SLOBODAN PAD RS

24.11.2017 10:26

U RS JE SVE PROPALO I PALO, OSTAO JOS SAMO DODIK DA PADNE, A KADA CE NE ZNA SE.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

24.11.2017 10:44

ČEKA SE... DA PADNE -

Name

Pametno

24.11.2017 10:45

Pa pametni ovi iz Federacije, evropskoj banci smeta sto nece da prodaju vazna javna preduzeca (citaj zlatne koke), zato je nas Duduk rasprodao sve sto je vrijedilo pa smo valjda bolji entitet zbog toga!

ODGOVORITE