АП: Је ли угрожена улога Меркелове?

Њемачка канцеларка Ангела Меркел показала је Европској унији у протеклих десетак година да никада не треба да потцјењује њене политичке вјештине, наводи данас АП, најављујући њено сутрашње учешће на самиту ЕУ након што је претходни такав скуп пропустила због настојања да оформи коалицију у својој земљи.

Свијет 23.11.2017 | 22:53
АП: Је ли угрожена улога Меркелове?
Она ће у Бриселу овог пута бити само у статусу вршиоца дужности канцелара док је, годинама уназад, сматрана чуваром ЕУ као цјелине, примјећује америчка агенција, истичући да је Меркел по својој изузетној поузданости толико позната да сада увелико круже гласине о губитку њеног утицаја.

Ипак, посматрачи такве гласине одбацују и тврде да су наводи о њеном слабљењу - неутемељени.

"Навикли смо да је видимо увијек снажну и чврсту. Сада, када то није тако очигледно, одмах се у Европи наговештавају нереди. То је претјеривање", каже професор европске политике Универзитета Гент Хендрик Вос.

Иако су проблеми с којима се Меркелова суочава оставили отшкринута врата за њеног евентуалног наследника у улози предводника ЕУ, нико не жури да је из те улоге истисне, што говори о високом поштовању које ужива, али и о извјесној неопходности Њемачке, указује АП.

Америчка агенција напомиње да француског предсједника Емануела Макрона, који је у замајцу откако је у мају однио побједу на предсједничким изборима, многи описују као човјека способног да на Меркелову баци сјенку.

Међутим, наглашава се у анализи, Макрон врло добро зна да у ЕУ ништа не може постићи без снажне Њемачке у њој.

Ниједна значајнија реформа у ЕУ није се догодила у протеклих 60 година, у смислу јединственије Уније и већег просперитета међу државама чланицама, у периодима када је између Француске и Њемачке долазило до раздора, закључује АП.

"Предсједник је много уложио у односе с канцеларком Меркел. Она је популарна и поштована у Француској. А радо сарађујете са људима које знате", рекао је недавно њемачком листу "Цајт" Ришар Феран, који предводи Макронову већину у доњем дому француског парламента.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јолпаз

23.11.2017 22:42

Лако је бити неко медју политичаима, када ти је иза ледја најјача европска привреда. Шта би тек Миле био да има привреду иза ледја. А нема јер је јадан све уништио. Да није, видјели би ви ко је Миле.

ОДГОВОРИТЕ