AP: Je li ugrožena uloga Merkelove?

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je Evropskoj uniji u proteklih desetak godina da nikada ne treba da potcjenjuje njene političke vještine, navodi danas AP, najavljujući njeno sutrašnje učešće na samitu EU nakon što je prethodni takav skup propustila zbog nastojanja da oformi koaliciju u svojoj zemlji.

Svijet 23.11.2017 | 22:53
AP: Je li ugrožena uloga Merkelove?
Ona će u Briselu ovog puta biti samo u statusu vršioca dužnosti kancelara dok je, godinama unazad, smatrana čuvarom EU kao cjeline, primjećuje američka agencija, ističući da je Merkel po svojoj izuzetnoj pouzdanosti toliko poznata da sada uveliko kruže glasine o gubitku njenog uticaja.

Ipak, posmatrači takve glasine odbacuju i tvrde da su navodi o njenom slabljenju - neutemeljeni.

"Navikli smo da je vidimo uvijek snažnu i čvrstu. Sada, kada to nije tako očigledno, odmah se u Evropi nagoveštavaju neredi. To je pretjerivanje", kaže profesor evropske politike Univerziteta Gent Hendrik Vos.

Iako su problemi s kojima se Merkelova suočava ostavili otškrinuta vrata za njenog eventualnog naslednika u ulozi predvodnika EU, niko ne žuri da je iz te uloge istisne, što govori o visokom poštovanju koje uživa, ali i o izvjesnoj neophodnosti Njemačke, ukazuje AP.

Američka agencija napominje da francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je u zamajcu otkako je u maju odnio pobjedu na predsjedničkim izborima, mnogi opisuju kao čovjeka sposobnog da na Merkelovu baci sjenku.

Međutim, naglašava se u analizi, Makron vrlo dobro zna da u EU ništa ne može postići bez snažne Njemačke u njoj.

Nijedna značajnija reforma u EU nije se dogodila u proteklih 60 godina, u smislu jedinstvenije Unije i većeg prosperiteta među državama članicama, u periodima kada je između Francuske i Njemačke dolazilo do razdora, zaključuje AP.

"Predsjednik je mnogo uložio u odnose s kancelarkom Merkel. Ona je popularna i poštovana u Francuskoj. A rado sarađujete sa ljudima koje znate", rekao je nedavno njemačkom listu "Cajt" Rišar Feran, koji predvodi Makronovu većinu u donjem domu francuskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jolpaz

23.11.2017 23:42

Lako je biti neko medju političaima, kada ti je iza ledja najjača evropska privreda. Šta bi tek Mile bio da ima privredu iza ledja. A nema jer je jadan sve uništio. Da nije, vidjeli bi vi ko je Mile.

ODGOVORITE