Роберт Мугабе затворен у кући

Предсједник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума изјавио је да је разговарао са лидером Зимбабвеа Робертом Мугабеом, који му је рекао да је "затворен у кући, али да је добро".

Свијет 15.11.2017 | 12:12
Роберт Мугабе затворен у кући
Војска је преузела контролу у Зимбабвеу, али је Мугабе /93/, који је на власти од 1980. године, безбједан.

Војска је заузела државну телевизију и саопштила да су мета ових акција људи око Мугабеа и да то није војни удар.

Акција војске услиједила је након што је Мугабе отпустио замјеника Емерсона Мнангагвуа, а, умјесто њега, као најизгледнији насљедник појавила се супруга Грејс.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

тxт

15.11.2017 11:17

За чији интерес се ово дешава? Наставак слиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

15.11.2017 11:22

Сјећам се када је Тито умро онда су долазили државници из цијелог свијета да му одају почаст у мимоходу поред сандука који је био изложен за јавност. Мугабе је ридао као да му је неко најближи умро. Извадио је био и бијелу марамицу да брише сузе. Ето, колико је он већ дуго на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.11.2017 11:48

Баја има кликер војску је дао Федерацији нетреба је финансирати а ни пуца се н пласи који би се давно догодио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

15.11.2017 12:03

Морам признати да сам јако површно упознат са ситуацијом у Зимбабвеу, оно што се може наћи у енциклопедијама. Нека детаљнија сазнања црпимо из углавном западних медија који су и пристрасни и робују у једном обрасцу поимања ствари и систему вредности где те (афричке) нације рђаво котирају, како је то већ пожељно. Како год, из текста се ипак могу извести закључци. Имамо овде "доживотног председника" републике, а доживотни председник није ништа друго но до монарх (као што смо и ми имали једног таквог у неким ранијим временима), погрешно га је називати и диктатором (шти у западној пштампи обавезно провлаче, и у таквом баналном виђењу диктатор има пежоративно значење), и таква република је у правилу "де факто" монархија са отуђеним центрима моћи, у овом случају (а и иначе) онима који су контролисали овог сенилног старца, и преко чијег ауторитета у стварности владају. Из тако постављене накарадне хијерархије ништа добро не може изаћи, и то може донети само несрећу (без обзира на заслуге из неких ранијих времена) и тој земљи, и народима и људима који је настањују. Тако да ова промена, транзиција, пуч или шта већ, нешто рђаво неће донети сигурно, посебно ако буде без крви. Додуше тешко и добро, јер ће се моћнији играчи, ти "увозници демонкратије" побринути да ствати не оду превише на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

15.11.2017 12:29

Највећи злочинци и преваранти у историји Енглези су дошли на своје.

ОДГОВОРИТЕ