Robert Mugabe zatvoren u kući

Predsjednik Južnoafričke Republike DŽejkob Zuma izjavio je da je razgovarao sa liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom, koji mu je rekao da je "zatvoren u kući, ali da je dobro".

Svijet 15.11.2017 | 12:12
Robert Mugabe zatvoren u kući
Vojska je preuzela kontrolu u Zimbabveu, ali je Mugabe /93/, koji je na vlasti od 1980. godine, bezbjedan.

Vojska je zauzela državnu televiziju i saopštila da su meta ovih akcija ljudi oko Mugabea i da to nije vojni udar.

Akcija vojske uslijedila je nakon što je Mugabe otpustio zamjenika Emersona Mnangagvua, a, umjesto njega, kao najizgledniji nasljednik pojavila se supruga Grejs.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

txt

15.11.2017 11:17

Za čiji interes se ovo dešava? Nastavak slijedi.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

15.11.2017 11:22

Sjećam se kada je Tito umro onda su dolazili državnici iz cijelog svijeta da mu odaju počast u mimohodu pored sanduka koji je bio izložen za javnost. Mugabe je ridao kao da mu je neko najbliži umro. Izvadio je bio i bijelu maramicu da briše suze. Eto, koliko je on već dugo na vlasti.

ODGOVORITE
Name

borac

15.11.2017 11:48

Baja ima kliker vojsku je dao Federaciji netreba je finansirati a ni puca se n plasi koji bi se davno dogodio.

ODGOVORITE
Name

Divos

15.11.2017 12:03

Морам признати да сам јако површно упознат са ситуацијом у Зимбабвеу, оно што се може наћи у енциклопедијама. Нека детаљнија сазнања црпимо из углавном западних медија који су и пристрасни и робују у једном обрасцу поимања ствари и систему вредности где те (афричке) нације рђаво котирају, како је то већ пожељно. Како год, из текста се ипак могу извести закључци. Имамо овде "доживотног председника" републике, а доживотни председник није ништа друго но до монарх (као што смо и ми имали једног таквог у неким ранијим временима), погрешно га је називати и диктатором (шти у западној пштампи обавезно провлаче, и у таквом баналном виђењу диктатор има пежоративно значење), и таква република је у правилу "де факто" монархија са отуђеним центрима моћи, у овом случају (а и иначе) онима који су контролисали овог сенилног старца, и преко чијег ауторитета у стварности владају. Из тако постављене накарадне хијерархије ништа добро не може изаћи, и то може донети само несрећу (без обзира на заслуге из неких ранијих времена) и тој земљи, и народима и људима који је настањују. Тако да ова промена, транзиција, пуч или шта већ, нешто рђаво неће донети сигурно, посебно ако буде без крви. Додуше тешко и добро, јер ће се моћнији играчи, ти "увозници демонкратије" побринути да ствати не оду превише на добро.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

15.11.2017 12:29

Najveći zločinci i prevaranti u istoriji Englezi su došli na svoje.

ODGOVORITE