Обавезна зимска опрема од сутра

Возачи у БиХ ће од сриједе (15. новембар) па до 15. априла наредне године, без обзира на временске услове, на својим моторним возилима морати имати одговарајућу зимску опрему и користити је без обзира на временске услове.

Босна и Херцеговина 14.11.2017 | 07:10
Обавезна зимска опрема од сутра
Перица Пећанац, портпарол Ауто-мото савеза РС, каже да возила са мање од осам сједишта и лакша од 3,5 тона зимске гуме морају имати на сва четири точка, које су означене ознакама МС, М+С или М&С, те знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине са три врха.

"Дубина газећег слоја, односно шаре, мора бити најмање четири милиметра. Возила могу имати и гуме с љетним профилом чија дубина такође мора износити минимум четири милиметра и у прибору одговарајуће ланце који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова", рекао је Пећанац.

Возила која су тежа од 3,5 тона и аутобуси, како каже Пећанац, морају имати зимске гуме на погонским точковима.

"Зимска опрема за ова возила подразумијева и ланце за снијег, те приручни алат, лопату и врећу пијеска од 25 до 50 килограма. Могу имати и гуме с љетним профилом чија дубина газећег слоја по дубини износи минимум четири милиметра, те у прибору ланце који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова", појашњава Пећанац.

Драган Јаковљевић, шеф комерцијале у продавници гума "Тотал Траде" Добој, каже да је повећана потражња за гумама.

"Повећана је потражња зимских гума у овом периоду, а у односу на исти период претходне године у суштини је слична. Цијене гума су више од пет до осам одсто у односу на прошлу годину, због поскупљења сировина", рекао је Јаковљевић.

Марија Маркановић, портпарол Полицијске управе Бањалука, каже да ће полиција у наредном периоду вршити појачану контролу саобраћаја с акцентом на контролу посједовања зимске опреме.

"У циљу побољшања стања у области саобраћаја, апелујемо на возаче да поштују законске обавезе у погледу посједовања и коришћења зимске опреме, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилом и тако заштите себе, али и друге учеснике у саобраћају", саопштили су из ПУ Бањалука.

За непосједовање зимске опреме Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ изриче се новчана казна од 40 КМ и по потреби се такво возило искључује из саобраћаја.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да возило треба прегледати и припремити за зиму, што прије свега подразумијева мијењање пнеуматика.

"Возачи морају водити рачуна да им расхладна течност буде одговарајућа, те да буде исправан уређај за одмагљивање стакала због боље видљивости", рекао је Радовић и додао да су ланци обавезни на мјестима преко превоја.

Апеловао је на возаче да морају држати растојање између возила, јер зауставни пут на мокром и сувом коловозу није исти.

"Најмање препоручљиво растојање је колико километара на сат толико метара растојања, посебно у зимским условима, а све у зависности од услова одвијања саобраћаја", каже Радовић.

Он је возачима скренуо пажњу да су у јутарњим часовима ниже температуре, па се ствара поледица на коловозу, а посебну пажњу да обрате на виадуктима, прелазима, мостовима, усјецима, околним коловозима, гдје чешће долази до поледице и саобраћајних несрећа.

Додао је да у случају сњежних падавина возачи, поред шајбе, треба да очисте и бочна стакла, те задњу шајбу како би повећали прегледност, јер доста саобраћајних несрећа се догађа из тог разлога.

Возачи, опрез!

- Гуме морају имати више од четири милиметра шаре;

- Провјерити расхладну течност у возилу;

- Уређај за одмагљивање стакала мора бити у функцији;

- Током вожње држати растојање између возила;

Посебна пажња током вожње у јутарњим часовима током вожње на виадуктима, прелазима, усјецима, мостовима.

Коментари / 0

Оставите коментар