Obavezna zimska oprema od sutra

Vozači u BiH će od srijede (15. novembar) pa do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, na svojim motornim vozilima morati imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

Bosna i Hercegovina 14.11.2017 | 07:10
Obavezna zimska oprema od sutra
Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, kaže da vozila sa manje od osam sjedišta i lakša od 3,5 tona zimske gume moraju imati na sva četiri točka, koje su označene oznakama MS, M+S ili M&S, te znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha.

"Dubina gazećeg sloja, odnosno šare, mora biti najmanje četiri milimetra. Vozila mogu imati i gume s ljetnim profilom čija dubina takođe mora iznositi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova", rekao je Pećanac.

Vozila koja su teža od 3,5 tona i autobusi, kako kaže Pećanac, moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima.

"Zimska oprema za ova vozila podrazumijeva i lance za snijeg, te priručni alat, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma. Mogu imati i gume s ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum četiri milimetra, te u priboru lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova", pojašnjava Pećanac.

Dragan Jakovljević, šef komercijale u prodavnici guma "Total Trade" Doboj, kaže da je povećana potražnja za gumama.

"Povećana je potražnja zimskih guma u ovom periodu, a u odnosu na isti period prethodne godine u suštini je slična. Cijene guma su više od pet do osam odsto u odnosu na prošlu godinu, zbog poskupljenja sirovina", rekao je Jakovljević.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, kaže da će policija u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja s akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme.

"U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, apelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju", saopštili su iz PU Banjaluka.

Za neposjedovanje zimske opreme Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi se takvo vozilo isključuje iz saobraćaja.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da vozilo treba pregledati i pripremiti za zimu, što prije svega podrazumijeva mijenjanje pneumatika.

"Vozači moraju voditi računa da im rashladna tečnost bude odgovarajuća, te da bude ispravan uređaj za odmagljivanje stakala zbog bolje vidljivosti", rekao je Radović i dodao da su lanci obavezni na mjestima preko prevoja.

Apelovao je na vozače da moraju držati rastojanje između vozila, jer zaustavni put na mokrom i suvom kolovozu nije isti.

"Najmanje preporučljivo rastojanje je koliko kilometara na sat toliko metara rastojanja, posebno u zimskim uslovima, a sve u zavisnosti od uslova odvijanja saobraćaja", kaže Radović.

On je vozačima skrenuo pažnju da su u jutarnjim časovima niže temperature, pa se stvara poledica na kolovozu, a posebnu pažnju da obrate na viaduktima, prelazima, mostovima, usjecima, okolnim kolovozima, gdje češće dolazi do poledice i saobraćajnih nesreća.

Dodao je da u slučaju snježnih padavina vozači, pored šajbe, treba da očiste i bočna stakla, te zadnju šajbu kako bi povećali preglednost, jer dosta saobraćajnih nesreća se događa iz tog razloga.

Vozači, oprez!

- Gume moraju imati više od četiri milimetra šare;

- Provjeriti rashladnu tečnost u vozilu;

- Uređaj za odmagljivanje stakala mora biti u funkciji;

- Tokom vožnje držati rastojanje između vozila;

Posebna pažnja tokom vožnje u jutarnjim časovima tokom vožnje na viaduktima, prelazima, usjecima, mostovima.

Komentari / 0

Ostavite komentar