Ванредна контрола у УКЦ РС

Фонд здравственог осигурања РС упутиће ванредну контролу у Универзитетски-клинички центар РС како би утврдили због чега је наплаћивана пратња родитеља уз дијете за вријеме болничког лијечења, иако Фонд у потпуности сноси те трошкове када је пратња потребна, саопштено је из Фонда.

Република Српска 13.11.2017 | 15:20
Ванредна контрола у УКЦ РС
У саопштењу се наводи да родитељи који са дјететом бораве у болници не плаћају ништа уколико љекар препоручи пратњу, што је прописано и правилником Фонда који је на снази низ година и у овом сегменту није било промјена. Према томе, болнице су дужне да поштују права осигураника, а једно од тих права је и право на пратиоца и то нема никакве везе са уговором који болнице потписују са Фондом.

"Напомињемо да боравак којег Фонд плаћа за родитеље подразумијева пансион, а не ‘столицу’ , тако да позивамо све родитеље да се јаве Фонду у случају да не добију оно што Фонд за њих плаћа болници. Дакле, не стоје констатације да је Фонд крив што се мајкама у УКЦ плаћао боравак уз дијете, него је ријеч о кршењу права осигураника", стоји у саопштењу.

Наиме, Фонд у потпуности финансира смјештај пратиоца уз дијете за вријеме болничког лијечења према Правилнику о садржају, обиму и начину остваривања здравствене заштите, и то у сљедећим случајевима:

- за мајку када је дојење једини начин прехране дјетета, или је тај начин прехране препоручен;

- за једног од родитеља или старатеља дјетета које има тешкоће у развоју и када се о томе посједује одговарајуће рјешење надлежног органа;

- када за дијете млађе од шест година постоје медицинске индикације које указују да је неопходна пратња уз дијете (једног од родитеља или старатеља).

Иначе, право на смјештај уз дијете остварује се на основу упутнице доктора  који је дијете упутио у болницу, а на основу препоруке љекара специјалисте.

Такође, болница у којој се лијечи дијете млађе од 6 година, или дијете ометено у развоју, може да предложи дневни смјештај родитеља или другог старатеља иако то није наведено на упутници. Дневни смјештај пратиоца, болница може да предложи и у случају лијечења дјетета до 18 година живота, уколико је обољело од малигне болести.

У случају да је родитељима који су имали препоруку љекара за пратњу уз дијете наплаћена услуга, могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова, а Фонд ће надокнадити новац и то на терет болнице.

ФЗО РС ће у наредном периоду спровести контроле и у другим болницама, иако ова појава није уочена у другим установама. Такође, позивају се и осигурана лица да пријаве овакаве појаве, као и сва друга кршења права из здравственог осигурања, како би Фонд могао да правовремено реагује.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Па

13.11.2017 14:27

Зар сте заборавили да је Богданиц укинуо обавезно здравствено осигурање за старије од 65 година, да је привремено био укинуо бесплатни инсулин за дијабетицаре, па због цега ова мјера некога изненадјује, када имамо министра монструма?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр

13.11.2017 15:31

Нисам на страни монструма министра, али ово је одлука Ђајића и Стевендића!!! Морају направити уштеде, па најбоље на дјеци.Боље то него нешто узети од добављача, тада су они на губитку.Дно дна.

Name

Горан

13.11.2017 15:37

Који министар здравља? Ми вец 4 године немамо у стварности цовјека који обнаса ту функцију.Тај психопата само узива у тој функцији.За посао који би требало да ради успут сазна само од запослених у министарству. Они прицају да вецег психопату нису видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

13.11.2017 18:25

Министар је лик за Алан Форд или Маxмагнус .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.11.2017 18:54

КАД КАЖЕТЕ ЛОПОВУ ДА ЋЕ БИТИ УХАПШЕН ОН ЋЕ ПОБЈЕЋИ. ТАКО И КОНТРОЛА ОНА СЕ НЕ НАЈАВЉУЈЕ ЗАТО ШТО ЋЕ СЕ СВЕ ПОРАВНАТИ И СВЕ ЋЕ БИТИ ОК ПО ОБИЧАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част

13.11.2017 21:01

За директоре Ђајица и Стевандића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слузба исхране кцбл

13.11.2017 21:01

Провјерите систематизацију у слузби исхране.Како се љубимице распоредјују на радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ