Vanredna kontrola u UKC RS

Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski-klinički centar RS kako bi utvrdili zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna, saopšteno je iz Fonda.

Republika Srpska 13.11.2017 | 15:20
Vanredna kontrola u UKC RS
U saopštenju se navodi da roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji je na snazi niz godina i u ovom segmentu nije bilo promjena. Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom koji bolnice potpisuju sa Fondom.

"Napominjemo da boravak kojeg Fond plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne ‘stolicu’ , tako da pozivamo sve roditelje da se jave Fondu u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika", stoji u saopštenju.

Naime, Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja prema Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, i to u sljedećim slučajevima:

- za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta, ili je taj način prehrane preporučen;

- za jednog od roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog organa;

- kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja uz dijete (jednog od roditelja ili staratelja).

Inače, pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice doktora  koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.

Takođe, bolnica u kojoj se liječi dijete mlađe od 6 godina, ili dijete ometeno u razvoju, može da predloži dnevni smještaj roditelja ili drugog staratelja iako to nije navedeno na uputnici. Dnevni smještaj pratioca, bolnica može da predloži i u slučaju liječenja djeteta do 18 godina života, ukoliko je oboljelo od maligne bolesti.

U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplaćena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a Fond će nadoknaditi novac i to na teret bolnice.

FZO RS će u narednom periodu sprovesti kontrole i u drugim bolnicama, iako ova pojava nije uočena u drugim ustanovama. Takođe, pozivaju se i osigurana lica da prijave ovakave pojave, kao i sva druga kršenja prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi Fond mogao da pravovremeno reaguje.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pa

13.11.2017 14:27

Zar ste zaboravili da je Bogdanic ukinuo obavezno zdravstveno osiguranje za starije od 65 godina, da je privremeno bio ukinuo besplatni insulin za dijabeticare, pa zbog cega ova mjera nekoga iznenadjuje, kada imamo ministra monstruma?!

ODGOVORITE
Name

Drr

13.11.2017 15:31

Nisam na strani monstruma ministra, ali ovo je odluka Đajića i Stevendića!!! Moraju napraviti uštede, pa najbolje na djeci.Bolje to nego nešto uzeti od dobavljača, tada su oni na gubitku.Dno dna.

Name

Goran

13.11.2017 15:37

Koji ministar zdravlja? Mi vec 4 godine nemamo u stvarnosti covjeka koji obnasa tu funkciju.Taj psihopata samo uziva u toj funkciji.Za posao koji bi trebalo da radi usput sazna samo od zaposlenih u ministarstvu. Oni pricaju da veceg psihopatu nisu vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Igor

13.11.2017 18:25

Ministar je lik za Alan Ford ili Maxmagnus .

ODGOVORITE
Name

BOBA

13.11.2017 18:54

KAD KAŽETE LOPOVU DA ĆE BITI UHAPŠEN ON ĆE POBJEĆI. TAKO I KONTROLA ONA SE NE NAJAVLJUJE ZATO ŠTO ĆE SE SVE PORAVNATI I SVE ĆE BITI OK PO OBIČAJU.

ODGOVORITE
Name

Svaka čast

13.11.2017 21:01

Za direktore Đajica i Stevandića!

ODGOVORITE
Name

sluzba ishrane kcbl

13.11.2017 21:01

Provjerite sistematizaciju u sluzbi ishrane.Kako se ljubimice rasporedjuju na radna mjesta.

ODGOVORITE