Јањић: Ми не знамо шта је садржај разговора Вучића и Едрогана

Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић у разговору за Вијести. ба наглашава да се проблематика границе између БиХ и Србије рјешава на релацији Сарајево - Београд, али не очекује да ће овај процес бити лак и да ће се брзо завршити.

Босна и Херцеговина 11.11.2017 | 08:16
Јањић: Ми не знамо шта је садржај разговора Вучића и Едрогана
Сваки договор који смањи број спорних питања на граници је у добросусједском духу. Уколико би остално неко питање, постоји опција арбитраже и то није рат. Уколико се обје стране договоре, и то је у духу добросусједских односа. Важно је нагласити да не треба очекивати да се на сваком детаљу може направити помирење, односно нека врста исправљања прошлости. То није могуће и то неће бити случај са демаркацијом, ма колико она била симболички важна за државу и за идентитете, каже Јањић.  

Коментаришући састанак делегација Србије и Републике Српске у Београду, Јањић  каже да то није ништа ново, јер се наставља тренд који је уочљив од 2015. године да постоји, условно речено, недјељна комуникација између влада РС и Србије, те између Вучића и Додика.

"Чињеница да се организују састанци влада увијек се може правдати посебним везама које РС и Србије имају према Дејтонском споразуму, али се то полако представља као међудржавна комуникација, а то је оно око чега Београд мора бити јако опрезан", рекао је Јањић.

Он подсјећа на сусрет предсједника Србије и Турске, наводећи да ми не знамо шта је садржај договора Ердогана и Вучића.

"Турски предсједник ових дана је најавио да ће се реализовати формула сарадње са БиХ коју је он понудио. Но, ми не знамо шта значи та формула, да ли подразумијева државу БиХ или ентитете. Сада је на реду Вучићев састанак са члановима Предсједништва БиХ. Он то тако ради, односно мало шара и мало мијеша карте", казао је Јањић.

Што се тиче питања разграничења БиХ и Србије, Јањић каже колико му је познато спорна територија је дио БиХ, али се налази у ентитету РС.

"На том подручју је пуно породица и потребно је убјеђивати локално становништво да то прихвати. Потребан је озбиљан политички рад и претпостављам да се због тога ишло ка Републици Српској", каже Јањић и додаје да се ништа не може урадити без споразума са Сарајевом.

"То више треба схватити као политичку припрему Републике Српске и локалног становништва да не би евентуално правили проблеме у споразуму са Сарајевом. понављам, споразум о граници не може се потписати између РС и Србије, јер се овај документ потписује између Београда и Сарајева", објашњава Јањић.

По њему, питање разграничења на кориту ријеке Дрине има већу тежину, гдје се на државној граници налазе хидроцентрале Бајина Башта и Зворник. 

"Како ће се ријешити читав комплекс управљања Дрином, али и дјелимично Савом, у надлежности је Сарајева. Ту нема спора",рекао је Јањић.

Каже да онај ко је смислио да питање енергетског потенцијала ријеши размјеном територије, очигледно не разумије значај енергетске безбједности или се ради о покушају трика или преваре.

"Ово питање мора се рјешавати у процентуалном дијелу. Осим тога, граница иде по средини ријеке Дрине, па се на том дијелу не може компензовати територија. Дакле, цјелокупна демаркација не може се радити размјеном територија. 

Сукцесионо је утврђено шта коме припада од тих електрана и кориштења ријека. Трећа важна ствар је европска Енергy Цоммунитy, која поштује стандарде. Стога, није могућа никаква размјена територије по којој би се цијела електрана нашла на једној страни територије. Могуће је утврђивати износе концесија, дијела процента у учешћи или било шта о чему БиХ и Србија постигну договор", мишљења је Јањић.

На питање хоће ли се проблем разграничења између БиХ и Србије моћи ријешити без политизације и у духу добросусједских односа, Јањић каже да првенствено, не вјерује да ће ово питање бити лако и брзо ријешено, како то Вучић и Додик представљају да ће ријешити до Нове године.

"Ако буду успјели, добро. Но, понављам, не то не може без Сарајева. Усаглашавање са Федерацијом БиХ се не може избјећи, јер тако функционише БиХ, плус усаглашавање конститутивних народа. Стога, не очекујем да се то може реализовати до Нове године, осим ако све није већ припремљено, а ми то не знамо. Но, претпостављам да то није случај.

Осим тога, сваки договор који смањи број спорних питања на граници је у добросусједском духу. Уколико би остално неко питање, постоји опција арбитраже и то није рат. Уколико се обје стране договоре, и то је у духу добросусједских односа", казао је Јањић.


(БН/Вијести)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Перо

11.11.2017 07:19

Ко си ти да то мораш знати да то треба био би позван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре перо ждеро

11.11.2017 07:38

Перо теби је изгледа мука што је Јањић паметан човјек, интелектуалац, а не као ти и твој вољени прецједник Милорад Доддемон,кркани.

Name

@Перхан

11.11.2017 07:41

Не једи свашта Перице; бурек марка и по.

Name

Дарко

11.11.2017 07:44

Перо требало је тебе позват са Милекрадом ти си неки струцњак али за козе.

Name

Зоки

11.11.2017 07:48

Перо,никаква мрзња према неком неводи помирењу о просперитету,а то се мозе закљуцити из твоји коментара.

Name

Јован

11.11.2017 07:51

Перо, ако не знаш ко је Јањић, онда је боље да ћутиш да опет, по ко зна који пут, не би испао будала.

Name

Подрска Перу

11.11.2017 08:51

Много је Пера само сто нема њихових коментара. Најбоље да овај шпијун зна ста они прицају.

Name

Ре

11.11.2017 10:48

Крезуби Перо хахахахахахаха...

Name

арт

11.11.2017 07:34

ЗАИСТА ОВАЈ И слицно аналитицари само супља прицу прицајНЕ зна он о це МЕ су прицали.Па то је могао изјавити сваки градјанин И тако постати АНАЛИТИЦАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

11.11.2017 09:25

Граница је ствар р српске и србије каке везе има сарајево са границом гдје зиве срби собје стране дрине то је ствар срба ста це да раде свак је у својој куци газда.

Name

Ре ПЕКИ

11.11.2017 10:49

Нас паметни крезуби и неписмени Пеки! Хахахахахаха...

Name

кнез

11.11.2017 07:40

Представљање у јавности да је то ствар Србије и Републике Српске је обицна лаз. У праву је Јањиц. Само сто ми вазда висе волимо да се лаземо, А онда када нас лупи по глави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

11.11.2017 09:27

Бакир трази неке паре за електрану па те паре ако србија треба дат оне иду српској јер је српска власник електране на својој територији а не бx.

Name

Марко

11.11.2017 07:48

Политичко Сарајево није неко страно тијело. Ту су у власти по 1/3 Срби, Хрвати и Бошњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

11.11.2017 07:49

Вољели неки или не, Босна и Херцеговина је држава, а Република Српска, Федерација Босне и Херцеговине и Брчко Дистрикт Босне и Херцеговине су дијелови државе Босне и Херцеговине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп за 075

11.11.2017 12:01

Треба проц једно милијун година да би њихов мозак се развио да то схвате.

Name

мистер x

11.11.2017 07:52

Све је то тако мр Јањиц ,Изврсно сте то попјаснили само сто српски народ не зели да цује истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

11.11.2017 07:57

Постено си га сад заћеро Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коларић

11.11.2017 08:04

Ово би требало умножити и доставити Додиславу и другим СНСДовцама.ЗАШТО?Он провали да је договорена размјена територија са Србијом и пошто зна да то тако неможе и да су границе у надлежности државе онда каже да ће се то опструирати из Сарајева.Заборавио је поменути Бакира.Ово је његов начин вођења политике комфликта и настојања да крезубе овце држи у стању "нацииналне угрожености".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАЦЕВИНА

11.11.2017 08:45

СРБИ НИКАКО ДА ПРИХВАТЕ ДА СЕ ВРАМЕНА ДОБРО ПРОМЈРНИЛА ДА СЕ У БИХ НЕМОЗЕ НИСТА УРАДИТИ БЕЗБОСЊАКА А СМИМ ТИМ НИ У ОДНОСИМА ИЗМЕДЗУ БИХ И СРБИЈЕ НЕМА ОТКИДАЊА ТЕРИТОРИЈА БАЈА БИ ТО ДАВО КАО ДА ЈЕ ТО ЊЕГОВО ПА СКУПЉО ПОЕНЕ "МАЛО МОРГЕН" ЛАКТАСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2017 07:45

Па кад воли толико Србију засто јој не поклони станове које по ко зна који пут продаје а уједно и вилу. Хајде додо буди дзек.

Name

тутањ

11.11.2017 09:13

јањиц,стари натовац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

11.11.2017 10:00

Јањиц је један обицни матори Лапрдан, тај је за сво вријеме насих Балканских проблема само брбљао, али на стету Србског Народа. Вријеме је дасе опамете ови Новинари и истог изкопцају из Медина.

Name

Искрено

11.11.2017 09:40

Када буде Баја схватио да о томе одлуцује Сарајево и Београд лаксе це доци до разграницења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тутањ

11.11.2017 09:52

Очито да си СНСДовац,јер ти је то школа великог КИМа да одмах проглашаваш непријатељима све оне који кажу нешто што се не свиђа ВЕЛИКОМ вођи.Вођа може нешто мијењати ако има у Лакташији(осим Игорова воћњака)или поклануати коме хоће.Териториу БиХ мијења др6ава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацбо

11.11.2017 09:57

Разграничење је проблем двије државе. Ма колико се ми лажно заваравали да је Република Српска држава , договор се може правити само између Србије и БиХ . Мјесне заједнице и ентитети се могу консултовати , али зна се ко је главни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

11.11.2017 10:35

НАЈВЕЦИ проблем је на овим просторима од ХР преко БиХ до СРБ да се политицари баве вјером а вјерници политиком!!!!!! Кад се ови удрузе једино ста могу направит је рат, мрзњу и све остало сто то са собом носи.Узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕКИ

11.11.2017 10:51

Питање границе требају ријесити Дрзава БиХ и Дрзава Србија! Ентитет рс са пропалим додиком нема ста ту да трази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

11.11.2017 11:04

Неки дан сам коментарисао на ову тему. Нема шансе да Сарајево пристане на било шта што води нормализацији односа, ваљда нам је бар то јасно после 22 године. Око границе ће бити приче сљедећих година, можда и деценија, вјероватно ће то завршити на арбитражи. Мој приједлог је јасан,полако људи, не треба журити са преговорима о српским интересима било гдје, па ни око границе на Дрини. За оне који се одмах упецају на сваки спин, као што је то урадио мудролог Јањић, да кажем како сам сигуран да Вучић и Додик знају да ће око овог будућег великог проблема бити годинама натезања. Они су то пласирали пред састанак у децембру, врло мудар потез, нека свака звјерка покаже своје трагове и сваки тупаџија почне паметовати. Ево Јањић бриљира, чудо није рекао да спинију, као што спинују. Јањићу, Јањићу ?????????? Морам се сјетити оне чича Јовине приче, ДВА ЛОКВАЊА ОКО ПАЊА, ШТА ЈЕ ТО ЈАЊИЋУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.11.2017 16:13

За ре ти си поклопац за сваку шољу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста вам је

12.11.2017 09:19

Вуциц је то само позвао Додика да га упозна о цему се ради када је разграницење у питању.Наравно да се око овога пита и БиХ и они у СА веце гледају гдје им је коцница.Вуциц то добро зна и он овај приједлог разграницења саље право Ердогану.А онда це Ердоган упутити налог у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куба

12.11.2017 09:22

Ако у тим крајевима које трази Србија за размјену има и Босњака и њихових насеља,јасно је да це се противити.

ОДГОВОРИТЕ