Janjić: Mi ne znamo šta je sadržaj razgovora Vučića i Edrogana

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u razgovoru za Vijesti. ba naglašava da se problematika granice između BiH i Srbije rješava na relaciji Sarajevo - Beograd, ali ne očekuje da će ovaj proces biti lak i da će se brzo završiti.

Bosna i Hercegovina 11.11.2017 | 08:16
Janjić: Mi ne znamo šta je sadržaj razgovora Vučića i Edrogana
Svaki dogovor koji smanji broj spornih pitanja na granici je u dobrosusjedskom duhu. Ukoliko bi ostalno neko pitanje, postoji opcija arbitraže i to nije rat. Ukoliko se obje strane dogovore, i to je u duhu dobrosusjedskih odnosa. Važno je naglasiti da ne treba očekivati da se na svakom detalju može napraviti pomirenje, odnosno neka vrsta ispravljanja prošlosti. To nije moguće i to neće biti slučaj sa demarkacijom, ma koliko ona bila simbolički važna za državu i za identitete, kaže Janjić.  

Komentarišući sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske u Beogradu, Janjić  kaže da to nije ništa novo, jer se nastavlja trend koji je uočljiv od 2015. godine da postoji, uslovno rečeno, nedjeljna komunikacija između vlada RS i Srbije, te između Vučića i Dodika.

"Činjenica da se organizuju sastanci vlada uvijek se može pravdati posebnim vezama koje RS i Srbije imaju prema Dejtonskom sporazumu, ali se to polako predstavlja kao međudržavna komunikacija, a to je ono oko čega Beograd mora biti jako oprezan", rekao je Janjić.

On podsjeća na susret predsjednika Srbije i Turske, navodeći da mi ne znamo šta je sadržaj dogovora Erdogana i Vučića.

"Turski predsjednik ovih dana je najavio da će se realizovati formula saradnje sa BiH koju je on ponudio. No, mi ne znamo šta znači ta formula, da li podrazumijeva državu BiH ili entitete. Sada je na redu Vučićev sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. On to tako radi, odnosno malo šara i malo miješa karte", kazao je Janjić.

Što se tiče pitanja razgraničenja BiH i Srbije, Janjić kaže koliko mu je poznato sporna teritorija je dio BiH, ali se nalazi u entitetu RS.

"Na tom području je puno porodica i potrebno je ubjeđivati lokalno stanovništvo da to prihvati. Potreban je ozbiljan politički rad i pretpostavljam da se zbog toga išlo ka Republici Srpskoj", kaže Janjić i dodaje da se ništa ne može uraditi bez sporazuma sa Sarajevom.

"To više treba shvatiti kao političku pripremu Republike Srpske i lokalnog stanovništva da ne bi eventualno pravili probleme u sporazumu sa Sarajevom. ponavljam, sporazum o granici ne može se potpisati između RS i Srbije, jer se ovaj dokument potpisuje između Beograda i Sarajeva", objašnjava Janjić.

Po njemu, pitanje razgraničenja na koritu rijeke Drine ima veću težinu, gdje se na državnoj granici nalaze hidrocentrale Bajina Bašta i Zvornik. 

"Kako će se riješiti čitav kompleks upravljanja Drinom, ali i djelimično Savom, u nadležnosti je Sarajeva. Tu nema spora",rekao je Janjić.

Kaže da onaj ko je smislio da pitanje energetskog potencijala riješi razmjenom teritorije, očigledno ne razumije značaj energetske bezbjednosti ili se radi o pokušaju trika ili prevare.

"Ovo pitanje mora se rješavati u procentualnom dijelu. Osim toga, granica ide po sredini rijeke Drine, pa se na tom dijelu ne može kompenzovati teritorija. Dakle, cjelokupna demarkacija ne može se raditi razmjenom teritorija. 

Sukcesiono je utvrđeno šta kome pripada od tih elektrana i korištenja rijeka. Treća važna stvar je evropska Energy Community, koja poštuje standarde. Stoga, nije moguća nikakva razmjena teritorije po kojoj bi se cijela elektrana našla na jednoj strani teritorije. Moguće je utvrđivati iznose koncesija, dijela procenta u učešći ili bilo šta o čemu BiH i Srbija postignu dogovor", mišljenja je Janjić.

Na pitanje hoće li se problem razgraničenja između BiH i Srbije moći riješiti bez politizacije i u duhu dobrosusjedskih odnosa, Janjić kaže da prvenstveno, ne vjeruje da će ovo pitanje biti lako i brzo riješeno, kako to Vučić i Dodik predstavljaju da će riješiti do Nove godine.

"Ako budu uspjeli, dobro. No, ponavljam, ne to ne može bez Sarajeva. Usaglašavanje sa Federacijom BiH se ne može izbjeći, jer tako funkcioniše BiH, plus usaglašavanje konstitutivnih naroda. Stoga, ne očekujem da se to može realizovati do Nove godine, osim ako sve nije već pripremljeno, a mi to ne znamo. No, pretpostavljam da to nije slučaj.

Osim toga, svaki dogovor koji smanji broj spornih pitanja na granici je u dobrosusjedskom duhu. Ukoliko bi ostalno neko pitanje, postoji opcija arbitraže i to nije rat. Ukoliko se obje strane dogovore, i to je u duhu dobrosusjedskih odnosa", kazao je Janjić.


(BN/Vijesti)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Pero

11.11.2017 07:19

Ko si ti da to moraš znati da to treba bio bi pozvan.

ODGOVORITE
Name

re pero ždero

11.11.2017 07:38

Pero tebi je izgleda muka što je Janjić pametan čovjek, intelektualac, a ne kao ti i tvoj voljeni precjednik Milorad Doddemon,krkani.

Name

@Perhan

11.11.2017 07:41

Ne jedi svašta Perice; burek marka i po.

Name

Darko

11.11.2017 07:44

Pero trebalo je tebe pozvat sa Milekradom ti si neki strucnjak ali za koze.

Name

Zoki

11.11.2017 07:48

Pero,nikakva mrznja prema nekom nevodi pomirenju o prosperitetu,a to se moze zakljuciti iz tvoji komentara.

Name

Jovan

11.11.2017 07:51

Pero, ako ne znaš ko je Janjić, onda je bolje da ćutiš da opet, po ko zna koji put, ne bi ispao budala.

Name

Podrska Peru

11.11.2017 08:51

Mnogo je Pera samo sto nema njihovih komentara. Najbolje da ovaj špijun zna sta oni pricaju.

Name

Re

11.11.2017 10:48

Krezubi Pero hahahahahahaha...

Name

art

11.11.2017 07:34

ZAISTA OVAJ I slicno analiticari samo suplja pricu pricajNE zna on o ce ME su pricali.Pa to je mogao izjaviti svaki gradjanin I tako postati ANALITICAR.

ODGOVORITE
Name

Peki

11.11.2017 09:25

Granica je stvar r srpske i srbije kake veze ima sarajevo sa granicom gdje zive srbi sobje strane drine to je stvar srba sta ce da rade svak je u svojoj kuci gazda.

Name

Re PEKI

11.11.2017 10:49

Nas pametni krezubi i nepismeni Peki! Hahahahahaha...

Name

knez

11.11.2017 07:40

Predstavljanje u javnosti da je to stvar Srbije i Republike Srpske je obicna laz. U pravu je Janjic. Samo sto mi vazda vise volimo da se lazemo, A onda kada nas lupi po glavi...

ODGOVORITE
Name

Peki

11.11.2017 09:27

Bakir trazi neke pare za elektranu pa te pare ako srbija treba dat one idu srpskoj jer je srpska vlasnik elektrane na svojoj teritoriji a ne bx.

Name

Marko

11.11.2017 07:48

Političko Sarajevo nije neko strano tijelo. Tu su u vlasti po 1/3 Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

ODGOVORITE
Name

075

11.11.2017 07:49

Voljeli neki ili ne, Bosna i Hercegovina je država, a Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine su dijelovi države Bosne i Hercegovine!

ODGOVORITE
Name

Rep za 075

11.11.2017 12:01

Treba proc jedno milijun godina da bi njihov mozak se razvio da to shvate.

Name

mister x

11.11.2017 07:52

Sve je to tako mr Janjic ,Izvrsno ste to popjasnili samo sto srpski narod ne zeli da cuje istinu.

ODGOVORITE
Name

BG

11.11.2017 07:57

Posteno si ga sad zaćero Dodiku.

ODGOVORITE
Name

Kolarić

11.11.2017 08:04

Ovo bi trebalo umnožiti i dostaviti Dodislavu i drugim SNSDovcama.ZAŠTO?On provali da je dogovorena razmjena teritorija sa Srbijom i pošto zna da to tako nemože i da su granice u nadležnosti države onda kaže da će se to opstruirati iz Sarajeva.Zaboravio je pomenuti Bakira.Ovo je njegov način vođenja politike komflikta i nastojanja da krezube ovce drži u stanju "naciinalne ugroženosti".

ODGOVORITE
Name

CACEVINA

11.11.2017 08:45

SRBI NIKAKO DA PRIHVATE DA SE VRAMENA DOBRO PROMJRNILA DA SE U BIH NEMOZE NISTA URADITI BEZBOSNJAKA A SMIM TIM NI U ODNOSIMA IZMEDZU BIH I SRBIJE NEMA OTKIDANJA TERITORIJA BAJA BI TO DAVO KAO DA JE TO NJEGOVO PA SKUPLJO POENE "MALO MORGEN" LAKTASI.

ODGOVORITE
Name

Re

12.11.2017 07:45

Pa kad voli toliko Srbiju zasto joj ne pokloni stanove koje po ko zna koji put prodaje a ujedno i vilu. Hajde dodo budi dzek.

Name

tutanj

11.11.2017 09:13

janjic,stari natovac..

ODGOVORITE
Name

Iskren

11.11.2017 10:00

Janjic je jedan obicni matori Laprdan, taj je za svo vrijeme nasih Balkanskih problema samo brbljao, ali na stetu Srbskog Naroda. Vrijeme je dase opamete ovi Novinari i istog izkopcaju iz Medina.

Name

Iskreno

11.11.2017 09:40

Kada bude Baja shvatio da o tome odlucuje Sarajevo i Beograd lakse ce doci do razgranicenja.

ODGOVORITE
Name

Re Tutanj

11.11.2017 09:52

Očito da si SNSDovac,jer ti je to škola velikog KIMa da odmah proglašavaš neprijateljima sve one koji kažu nešto što se ne sviđa VELIKOM vođi.Vođa može nešto mijenjati ako ima u Laktašiji(osim Igorova voćnjaka)ili poklanuati kome hoće.Teritoriu BiH mijenja dr6ava.

ODGOVORITE
Name

Racbo

11.11.2017 09:57

Razgraničenje je problem dvije države. Ma koliko se mi lažno zavaravali da je Republika Srpska država , dogovor se može praviti samo između Srbije i BiH . Mjesne zajednice i entiteti se mogu konsultovati , ali zna se ko je glavni.

ODGOVORITE
Name

Ime

11.11.2017 10:35

NAJVECI problem je na ovim prostorima od HR preko BiH do SRB da se politicari bave vjerom a vjernici politikom!!!!!! Kad se ovi udruze jedino sta mogu napravit je rat, mrznju i sve ostalo sto to sa sobom nosi.Uzivajte.

ODGOVORITE
Name

PEKI

11.11.2017 10:51

Pitanje granice trebaju rijesiti Drzava BiH i Drzava Srbija! Entitet rs sa propalim dodikom nema sta tu da trazi!

ODGOVORITE
Name

рибар

11.11.2017 11:04

Неки дан сам коментарисао на ову тему. Нема шансе да Сарајево пристане на било шта што води нормализацији односа, ваљда нам је бар то јасно после 22 године. Око границе ће бити приче сљедећих година, можда и деценија, вјероватно ће то завршити на арбитражи. Мој приједлог је јасан,полако људи, не треба журити са преговорима о српским интересима било гдје, па ни око границе на Дрини. За оне који се одмах упецају на сваки спин, као што је то урадио мудролог Јањић, да кажем како сам сигуран да Вучић и Додик знају да ће око овог будућег великог проблема бити годинама натезања. Они су то пласирали пред састанак у децембру, врло мудар потез, нека свака звјерка покаже своје трагове и сваки тупаџија почне паметовати. Ево Јањић бриљира, чудо није рекао да спинију, као што спинују. Јањићу, Јањићу ?????????? Морам се сјетити оне чича Јовине приче, ДВА ЛОКВАЊА ОКО ПАЊА, ШТА ЈЕ ТО ЈАЊИЋУ?

ODGOVORITE
Name

Pero

11.11.2017 16:13

Za re ti si poklopac za svaku šolju

ODGOVORITE
Name

sta vam je

12.11.2017 09:19

Vucic je to samo pozvao Dodika da ga upozna o cemu se radi kada je razgranicenje u pitanju.Naravno da se oko ovoga pita i BiH i oni u SA vece gledaju gdje im je kocnica.Vucic to dobro zna i on ovaj prijedlog razgranicenja salje pravo Erdoganu.A onda ce Erdogan uputiti nalog u SA.

ODGOVORITE
Name

Kuba

12.11.2017 09:22

Ako u tim krajevima koje trazi Srbija za razmjenu ima i Bosnjaka i njihovih naselja,jasno je da ce se protiviti.

ODGOVORITE