БиХ ће преживјети и без пара од ММФ

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да се по гласању у Парламентарној скупштини БиХ види да већ дуже вријеме нема парламентарне већине и да је дошло до подјела у појединим клубовима и оснивања нових, те да је стање знатно другачије у односу на период када је формиран Савјет министара.

Босна и Херцеговина 10.11.2017 | 09:39
БиХ ће преживјети и без пара од ММФ
"Ускоро улазимо у изборну годину и не видимо ко би сада прихватио функцију предсједавајућег Савјета министара и на који би се начин изјашњавало Предсједништво БиХ у вези с мандатаром. Много је то сложенији процес од незадовољства радом извршне власти", рекао је Беванда за "Дневни аваз".

Он је нагласио да постоје ствари које се морају рјешавати без обзира на политичка превирања, те да поједина министарства добро обављају свој посао, не пробијају рокове и испуњавају обавезе.

"Било би наивно рећи да није могло више, али могло се више и у извршној и у законодавној власти. Политичке размирице кочиле су законоска рјешења која су стизала из Савјета министара. Дешавало се и да у Савјету министара сви немамо довољно воље и снаге да се ухватимо у коштац с реформским законима и одлукама", навео је Беванда.

Он је додао да је добар замах био на почетку мандата када је договорена Реформска агенда, механизам координације, предата апликација за чланство у ЕУ, испреговаран аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/, након чега су, како је навео, кренуле дневнополитичке калкулације, које су зауставиле даљи напредак.

Министар финансија и трезора БиХ тврди да неће бити никаквих посљедица за буџет БиХ уколико не буде било новца од ММФ-а, јер се новац уплаћује у буџете ентитета, а БиХ не користи ни фенинг.

"Свјетска банка има пратеће пројекте уз ангажман са ММФ-ом и они су корисни због спровођења реформи и консултантских услуга и наравно финансијске подршке", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, познато је да земља губи око милијарду КМ за инфраструктурне пројекте због неусвајања измјене Закона о акцизама, због чега су сви на губитку.

(Дневни аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

цуј&овај!

10.11.2017 09:48

БиХ це морати да презиви! То знаци Мандат вјеца требало би смањити а вас не плацати кад не радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

10.11.2017 10:58

Укините кантоне и све ухљебе који сисиају државу и грицкају нокте на послу . Смањите своје плате . Купите бицикле за ваше подебелw гузице умјесто затамљних ауто. Дајте и један примјер да се саосјецате са народом. Спусти те се доле. Не лебдите . Буди примјер.

Name

фронт

10.11.2017 10:13

Лако је њему паламудити. Заграбе милијарду прије расподјеле и тако до краја мандата сваке године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

10.11.2017 10:48

Није исто његово и моје преживљавање...

Name

Реал-ан

10.11.2017 10:20

За гузоглаве попут тебе Беванда није ники проблем презивјет без ММФ-а.Гуме за слузбени ауто костале цифру коју вецина људи у овој земљи мозе само сањат. Ма идите сви у три лијепе висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ ниси баш реалан

10.11.2017 12:25

Шта би ти? Да дизу кредите и опаљеткују? Сигурно си на државним јаслама:)

Name

Кал

10.11.2017 10:39

БиХ сте ви тзв политичари нај тежи рак рана ја мала маца за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

10.11.2017 10:40

Дрзава траје,а не презивљава.Овај само мисли на презивљавање,запослио је сву своју фамилију у дрзавне органе,па ко бива,забринут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

10.11.2017 10:45

Босна ће преживјети, а ти Беванда си већ готов, зар не видиш како изгледаш, па скоро си умро, боље поведи рачуна о себи да би ти прежвио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

10.11.2017 11:01

Стаси ти мислио дацемо пасти на васе залоспјеве презивјети па ко нас води добро смо и зиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст и испирање мозга

10.11.2017 12:33

Па што онда се обраћате ММФу. Кад можете преживјети. Може док има обавезница. Лажете народ а банкрот сигуран.

ОДГОВОРИТЕ