BiH će preživjeti i bez para od MMF

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se po glasanju u Parlamentarnoj skupštini BiH vidi da već duže vrijeme nema parlamentarne većine i da je došlo do podjela u pojedinim klubovima i osnivanja novih, te da je stanje znatno drugačije u odnosu na period kada je formiran Savjet ministara.

Bosna i Hercegovina 10.11.2017 | 09:39
BiH će preživjeti i bez para od MMF
"Uskoro ulazimo u izbornu godinu i ne vidimo ko bi sada prihvatio funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara i na koji bi se način izjašnjavalo Predsjedništvo BiH u vezi s mandatarom. Mnogo je to složeniji proces od nezadovoljstva radom izvršne vlasti", rekao je Bevanda za "Dnevni avaz".

On je naglasio da postoje stvari koje se moraju rješavati bez obzira na politička previranja, te da pojedina ministarstva dobro obavljaju svoj posao, ne probijaju rokove i ispunjavaju obaveze.

"Bilo bi naivno reći da nije moglo više, ali moglo se više i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Političke razmirice kočile su zakonoska rješenja koja su stizala iz Savjeta ministara. Dešavalo se i da u Savjetu ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama", naveo je Bevanda.

On je dodao da je dobar zamah bio na početku mandata kada je dogovorena Reformska agenda, mehanizam koordinacije, predata aplikacija za članstvo u EU, ispregovaran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nakon čega su, kako je naveo, krenule dnevnopolitičke kalkulacije, koje su zaustavile dalji napredak.

Ministar finansija i trezora BiH tvrdi da neće biti nikakvih posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a, jer se novac uplaćuje u budžete entiteta, a BiH ne koristi ni fening.

"Svjetska banka ima prateće projekte uz angažman sa MMF-om i oni su korisni zbog sprovođenja reformi i konsultantskih usluga i naravno finansijske podrške", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, poznato je da zemlja gubi oko milijardu KM za infrastrukturne projekte zbog neusvajanja izmjene Zakona o akcizama, zbog čega su svi na gubitku.

(Dnevni avaz)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

cuj&ovaj!

10.11.2017 09:48

BiH ce morati da prezivi! To znaci Mandat vjeca trebalo bi smanjiti a vas ne placati kad ne radite.

ODGOVORITE
Name

Lala

10.11.2017 10:58

Ukinite kantone i sve uhljebe koji sisiaju državu i grickaju nokte na poslu . Smanjite svoje plate . Kupite bicikle za vaše podebelw guzice umjesto zatamljnih auto. Dajte i jedan primjer da se saosjecate sa narodom. Spusti te se dole. Ne lebdite . Budi primjer.

Name

front

10.11.2017 10:13

Lako je njemu palamuditi. Zagrabe milijardu prije raspodjele i tako do kraja mandata svake godine.

ODGOVORITE
Name

Draganče

10.11.2017 10:48

Nije isto njegovo i moje preživljavanje...

Name

Real-an

10.11.2017 10:20

Za guzoglave poput tebe Bevanda nije niki problem prezivjet bez MMF-a.Gume za sluzbeni auto kostale cifru koju vecina ljudi u ovoj zemlji moze samo sanjat. Ma idite svi u tri lijepe vise.

ODGOVORITE
Name

@ nisi baš realan

10.11.2017 12:25

Šta bi ti? Da dizu kredite i opaljetkuju? Sigurno si na državnim jaslama:)

Name

Kal

10.11.2017 10:39

BiH ste vi tzv političari naj teži rak rana ja mala maca za vas.

ODGOVORITE
Name

popara

10.11.2017 10:40

Drzava traje,a ne prezivljava.Ovaj samo misli na prezivljavanje,zaposlio je svu svoju familiju u drzavne organe,pa ko biva,zabrinut.

ODGOVORITE
Name

BiH

10.11.2017 10:45

Bosna će preživjeti, a ti Bevanda si već gotov, zar ne vidiš kako izgledaš, pa skoro si umro, bolje povedi računa o sebi da bi ti prežvio.

ODGOVORITE
Name

Ante

10.11.2017 11:01

Stasi ti mislio dacemo pasti na vase zalospjeve prezivjeti pa ko nas vodi dobro smo i zivi

ODGOVORITE
Name

Propast i ispiranje mozga

10.11.2017 12:33

Pa što onda se obraćate MMFu. Kad možete preživjeti. Može dok ima obaveznica. Lažete narod a bankrot siguran.

ODGOVORITE