Сјеверна Кореја спрема нови тест?

Сјеверна Кореја би могла да изврши нови ракетни тест, с обзиром на убрзане активности које су уочене у истраживачким постројењима, јавила је агенција Јонхап, позивајући се на јужнокорејску шпијунску агенцију.

Свијет 02.11.2017 | 14:16
Сјеверна Кореја спрема нови тест?
"Постоји могућност да Сјеверна Кореја испали ракету, јер су примећена активна померања возила у истраживачком постројењу у Пјонгјангу", навела је јужнокорејска Национална обавјештајна служба.

Јонхап наводи и да постоји могућност да је локација за нуклеарно тестирање у сјеверозападном граду Пунгје-ри претрпјела оштећења у шестој и највећој нуклеарној проби коју је Пјонгјанг извео у септембру, преноси Ројтерс.

АФП указује да је ова вијест објављена само неколико дана уочи очекиване посјете америчког предсједника Доналда Трампа подијељеном полуострву. У оквиру азијске туре, Трамп ће у уторак допутовати у Сеул, а посјетиће и Јапан, Кину, Вијетнам и Филипине.

Шеф НАТО Јенс Столтенберг је у Сеулу изјавио да су оружане амбиције Пјонгјанга постале "глобална пријетња".

"Мислим да сви схватамо да би рат био изузетно опасан и катастрофалан не само за људе који живе у овом региону, већи и за свјетски мир и безбједност", казао је Столтенберг.

Столтенберг је поручио да је Алијанса "увијек спремна да одговори и одбије сваки напад из било ког правца".

Према његовим ријечима, важно је да се "тензије не драматизују" да се не би створила "проблематичнија ситуација".

Извор: Тањуг
 

Коментари / 0

Оставите коментар