Sjeverna Koreja sprema novi test?

Sjeverna Koreja bi mogla da izvrši novi raketni test, s obzirom na ubrzane aktivnosti koje su uočene u istraživačkim postrojenjima, javila je agencija Jonhap, pozivajući se na južnokorejsku špijunsku agenciju.

Svijet 02.11.2017 | 14:16
Sjeverna Koreja sprema novi test?
"Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja ispali raketu, jer su primećena aktivna pomeranja vozila u istraživačkom postrojenju u Pjongjangu", navela je južnokorejska Nacionalna obavještajna služba.

Jonhap navodi i da postoji mogućnost da je lokacija za nuklearno testiranje u sjeverozapadnom gradu Pungje-ri pretrpjela oštećenja u šestoj i najvećoj nuklearnoj probi koju je Pjongjang izveo u septembru, prenosi Rojters.

AFP ukazuje da je ova vijest objavljena samo nekoliko dana uoči očekivane posjete američkog predsjednika Donalda Trampa podijeljenom poluostrvu. U okviru azijske ture, Tramp će u utorak doputovati u Seul, a posjetiće i Japan, Kinu, Vijetnam i Filipine.

Šef NATO Jens Stoltenberg je u Seulu izjavio da su oružane ambicije Pjongjanga postale "globalna prijetnja".

"Mislim da svi shvatamo da bi rat bio izuzetno opasan i katastrofalan ne samo za ljude koji žive u ovom regionu, veći i za svjetski mir i bezbjednost", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je poručio da je Alijansa "uvijek spremna da odgovori i odbije svaki napad iz bilo kog pravca".

Prema njegovim riječima, važno je da se "tenzije ne dramatizuju" da se ne bi stvorila "problematičnija situacija".

Izvor: Tanjug
 

Komentari / 0

Ostavite komentar