"Уколико не дође, налог за хапшење"

Ако се смијењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон не појави пред судом, нормална процедура би била да се изда налог за хапшење, изјавио је данас предсједник шпанског Врховног суда.

Свијет 02.11.2017 | 11:23
"Уколико не дође, налог за хапшење"
"Када се неко не појави, а судија га је позвао, у Шпанији или било којој другој земљи ЕУ, нормално је да се изда налог за хапшење", рекао је предсједник Врховног суда Карлос Лесмес.

Пуџдемон се данас није појавио на саслушању у судници Вишег суда.

Лесмес је ово рекао у вријеме када су чланови смијењене каталонске владе и посланици, почели да пристижу у два суда у Мадриду гдје ће се суочити са могућим оптужбама за побуну због проглашења независности Каталоније.

Укупно 20 регионалних политичара, укључујући и смијењеног каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, позвано је да се појаве пред судом.

У питању је 13 чланова смијењеног каталонског кабинета и шест чланова парламентарног одбора.

Како је пренио АП, први се појавио "број два" Пуџдемона, смијењени каталонски потпредсједник Ориол Жункерас.

Белгијски адвокат Пол Бекерт, који заступа Пуџдемона, изјавио је јуче да би смијењени каталонски лидер требало да буде испитан у Белгији.

Како је Бекерт изјавио за АП, Пуџдемон се неће вратити у Мадрид да би се појавио пред судом.

Раније је рекао да не очекује да се у наредним недјељама смијењени каталонски лидер врати у Шпанију, а посебно не због саслушања пред шпанским судом.

Уколико Шпанија буде тражила изручење Пуџдемона, онда ће о томе одлуку донијети белгијске судије, а не влада, додао је Бекерт.

Портпарол владајуће шпанске Народне партије Естебан Гонзалес Понс је изјавио да ће, уколико се Пуџдемон не појави пред судом, "највјероватније од Белгије бити тражена екстрадиција" и да ће га "белгијска полиција привести".

Врховни шпански суд позвао је Пуџдемона и 13 његових смењених министара да се појаве пред судијама у четвртак и петак, најавивши оптужнице против њих.

Тужилаштво је претходно затражило кривично гоњење против њих због побуне и подстицања на побуну.

Пуџдемон је у уторак поручио из Брисела да нема намјеру да измиче правди, али да се неће вратити у Шпанију уколико не добије гаранције да ће тамо имати праведно суђење.

Он је, такође, оптужио шпанско тужилаштво да потхрањује "жељу за осветом" против њега, а истовремено је истакао да неће тражити политички азил у Белгији, преносе француски медији.

Пуџдемон је са једним дијелом своје смијењене владе прешао у Брисел након што су шпанске централне власти преузеле контролу над својом сјевероисточном покрајином Каталонијом.

Шпански истражни судија могао би да нареди хапшење бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона и пет чланова његове регионалне владе, без обзира на то да ли ће се они појавити пред судом у Шпанији.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вук

02.11.2017 10:33

чита ли ово наш велики Баја ?? хоћемо ли ми због његових референдума остати без аутономије коју нам је дао дејтон?? кад це се једном опаметит и јавно признати да је само БиХ држава, а да је РС један од два равноправна ентитета!? што приј то боље, јер цемо у супротном завршити као Курди у Ираку или каталонци, у бољем случају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик Жељка

02.11.2017 11:25

Мом Доди је битно да његов син обрће милионе које је добио у неповрат од пропалих банака,остало...

Name

Сведска

02.11.2017 11:46

Тацно тако вук сто казес,али народ мора смијенити криминалца Милета Ронхилла,хебига да не би касније било кад се укине аутономија Срба да се народ лупа у главу ау јесмо били будале кога смо подрзавали.Све указује на то ако токмак Миле Ронхилл настави бахато да це се десити тај сценариј.

Name

Ре вук

02.11.2017 12:27

Све тацно рецено.

Name

Сссс

02.11.2017 12:30

вука за предсједника бих

Name

Идиоте

02.11.2017 16:37

Има она народна, паметнији си кад цутис.!!! Ово је све крива ЕУ и нико други.

Name

Миле

02.11.2017 10:35

Брате Покемуну додзи ти код у насу Дрзаву Србску овде ти нико ниста несме правицемо ми скупа Референдуме....

ОДГОВОРИТЕ