"Ukoliko ne dođe, nalog za hapšenje"

Ako se smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon ne pojavi pred sudom, normalna procedura bi bila da se izda nalog za hapšenje, izjavio je danas predsjednik španskog Vrhovnog suda.

Svijet 02.11.2017 | 11:23
"Ukoliko ne dođe, nalog za hapšenje"
"Kada se neko ne pojavi, a sudija ga je pozvao, u Španiji ili bilo kojoj drugoj zemlji EU, normalno je da se izda nalog za hapšenje", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes.

Pudždemon se danas nije pojavio na saslušanju u sudnici Višeg suda.

Lesmes je ovo rekao u vrijeme kada su članovi smijenjene katalonske vlade i poslanici, počeli da pristižu u dva suda u Madridu gdje će se suočiti sa mogućim optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Ukupno 20 regionalnih političara, uključujući i smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, pozvano je da se pojave pred sudom.

U pitanju je 13 članova smijenjenog katalonskog kabineta i šest članova parlamentarnog odbora.

Kako je prenio AP, prvi se pojavio "broj dva" Pudždemona, smijenjeni katalonski potpredsjednik Oriol Žunkeras.

Belgijski advokat Pol Bekert, koji zastupa Pudždemona, izjavio je juče da bi smijenjeni katalonski lider trebalo da bude ispitan u Belgiji.

Kako je Bekert izjavio za AP, Pudždemon se neće vratiti u Madrid da bi se pojavio pred sudom.

Ranije je rekao da ne očekuje da se u narednim nedjeljama smijenjeni katalonski lider vrati u Španiju, a posebno ne zbog saslušanja pred španskim sudom.

Ukoliko Španija bude tražila izručenje Pudždemona, onda će o tome odluku donijeti belgijske sudije, a ne vlada, dodao je Bekert.

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons je izjavio da će, ukoliko se Pudždemon ne pojavi pred sudom, "najvjerovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija" i da će ga "belgijska policija privesti".

Vrhovni španski sud pozvao je Pudždemona i 13 njegovih smenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu.

Pudždemon je u utorak poručio iz Brisela da nema namjeru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

Pudždemon je sa jednim dijelom svoje smijenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom sjeveroistočnom pokrajinom Katalonijom.

Španski istražni sudija mogao bi da naredi hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i pet članova njegove regionalne vlade, bez obzira na to da li će se oni pojaviti pred sudom u Španiji.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

vuk

02.11.2017 10:33

čita li ovo naš veliki Baja ?? hoćemo li mi zbog njegovih referenduma ostati bez autonomije koju nam je dao dejton?? kad ce se jednom opametit i javno priznati da je samo BiH država, a da je RS jedan od dva ravnopravna entiteta!? što prij to bolje, jer cemo u suprotnom završiti kao Kurdi u Iraku ili katalonci, u boljem slučaju..

ODGOVORITE
Name

Dodik Željka

02.11.2017 11:25

Mom Dodi je bitno da njegov sin obrće milione koje je dobio u nepovrat od propalih banaka,ostalo...

Name

Svedska

02.11.2017 11:46

Tacno tako vuk sto kazes,ali narod mora smijeniti kriminalca Mileta Ronhilla,hebiga da ne bi kasnije bilo kad se ukine autonomija Srba da se narod lupa u glavu au jesmo bili budale koga smo podrzavali.Sve ukazuje na to ako tokmak Mile Ronhill nastavi bahato da ce se desiti taj scenarij.

Name

Re vuk

02.11.2017 12:27

Sve tacno receno.

Name

Ssss

02.11.2017 12:30

vuka za predsjednika bih

Name

Idiote

02.11.2017 16:37

Ima ona narodna, pametniji si kad cutis.!!! Ovo je sve kriva EU i niko drugi.

Name

Mile

02.11.2017 10:35

Brate Pokemunu dodzi ti kod u nasu Drzavu Srbsku ovde ti niko nista nesme pravicemo mi skupa Referendume....

ODGOVORITE