Нема извјештаја ни наредне године

Европска комисија ни ове, а ни наредне године неће издати извјештај о БиХ у пакету за проширење. Институције ЕУ чекају централне власти да им доставе одговоре на Упитник Европске комисије, након чега ће нашој земљи бити достављено мишљење које ће укључивати и попратни аналитички извјештај.

Босна и Херцеговина 02.11.2017 | 08:14
Нема извјештаја ни наредне године
“Након Пакета за проширење 2016. године, који је укључио и Извјештај о Босни и Херцеговини, Европска комисија одлучила је издати наредни пакет на прољеће 2018. године. Тачан датум ће бити најављен у наредним мјесецима, а пакет за 2018. годину, укључујући и извјештаје о појединачним земљама, покриваће период од октобра 2016. до марта 2018. године”, казали су из Делегације Европске уније у БиХ за Клиx.

Што се тиче Босне и Херцеговине, након што је Савјет Европске уније у септембру 2016. године затражио Мишљење Европске комисије о захтјеву за чланство Босне и Херцеговине у ЕУ, Комисија неће издавати извјештај о Босни и Херцеговини у наредном пакету за проширење.

“Умјесто тога, Комисија ће израдити мишљење које ће укључивати попратни аналитички извјештај. Тачно вријеме које је Комисији потребно да достави своје мишљење о Босни и Херцеговини директно је повезано с капацитетом земље да одговори на упите, укључујући и оне у оквиру Упитника који је Европска комисија предала властима земље у децембру 2016. године”, рекли су из Делегације Европске уније у БиХ.

Иначе, пакет проширења је скуп докумената које Европска комисија издаје на годишњој основи, а којима се одређује оквир за приступање држава кандидаткиња и потенцијалних кандидаткиња Европској унији. Овај пакет укључује извјештај о напретку, европско партнерство и стратешки документ за проширење, а може садржавати одређене додатне документе.

БиХ је посљедњи пут анализирана прошле године у Стратегији за проширење, гдје је између осталог наведено да Устав БиХ и даље крши одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, према пресуди у предмету Сејдић-Финци, те да одлуке Уставног суда и даље треба у потпуности спровести у цијелој земљи.

Европска унија је 2016. године истакла и да је БиХ у почетној фази реформе државне управе. Забиљежено је назадовање у овој области јер су у ФБиХ усвојене измјене законодавног оквира које повећавају ризик од политизације. И даље у великој мјери недостаје усаглашени приступ развоју политике и сарадњи између различитих дијелова управе. Наглашено је неопходно доношење новог стратешког оквира за државну управу, као и стратегије за управљање буџетом.

За правосудни систем наведено је да показује одређен ниво припремљености, одређени напредак је остварен у погледу одговорности и интегритета. Међутим, настављене су политички мотивисане пријетње правосуђу од неких политичара те и даље треба ојачати независност правосуђа.

Извор: Клиx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

добар виц

02.11.2017 07:22

"БиХ у почетној фази реформе државне управе"након 25 година! Цеститамо напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

02.11.2017 10:13

Код Босанаца то иде мало спорије, али зато пријатељство дуго траје.

Name

Зашто лажу

02.11.2017 07:56

Па многе судије и тужиоци сами траже дилове са политичарима да би запослили своју дјецу или неке друге привилегије.Мектић је све у праву што говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Спин

02.11.2017 08:44

Човић рече да је сигуран да ове годинету фазу завршавамо...кад оно шипак. Сад ће Инцко изразити забринутост, а Хан долази да се усвоји Закон о акцизама.

ОДГОВОРИТЕ