"Форбс": Меркел најмоћнија жена

Амерички магазин "Форбес" прогласио је њемачку канцеларку Ангелу Меркел најмоћнијом женом свијета и за 2017. годину.

Свијет 02.11.2017 | 07:35
"Форбс": Меркел најмоћнија жена
Ово је седма узастопна година да је по оцјени Форбеса њемачка канцеларка најмоћнија жена свијета, а 12. укупно, подсјећа "Тхе Гуардиан".

Меркел је водеће мјесто на Форбесовој листи учврстила након побједе на савезним изборима у септембру ове године, на којима је освојила четврти узастопни мандат канцеларке.

Друго мјесто заузела је британска премијерка Тхереса Маy, упркос тешкој години у којој њена странка није успјела освојити парламентарну већину на општим изборима одржаним у јуну. Њен приступ Бреxиту - процесу који ће имати далекосежне посљедице за Велику Британију и остатак Европе - отицао је на то да Маy, упркос политичкој крхкости, остане један од водећих свјетских политичких фигура.

Трећа на листи 100 најмоћнијих жена свијета је филантропкиња и америчка пословна жена Мелинда Гатес. Четврта је Схерyл Сандберг, извршна директорице Фацебоока, а пета Марy Барра, извршна директорица Генерал Моторса.

Први пут на Форбесовој листи 100 најмоћњих жена нашла се и Иванка Трумп, кћерка и савјетница америчког предсједника Доналда Трумпа. Она је у тој конкуренцији заузела 19. мјесто. Осим ње, међу 100 најмоћнијих жена по први пут налазе се и Никки Халеy, америчка амбасадорица у Уједињеним нацијама (43. мјесто), те глумица и УНИЦЕФ-ова амбасадорица добре воље Приyанка Цхопра (97. мјесто).

Бивша америчка прва дама Мицхелле Обама не налази се на Форбесовој листи, након што је прошле године напустила Бијелу кућу по истеку мандата њеног супруга Барацка Обаме. Хилларy Цлинтон, која се на тој листи појављивала сваке године од 2004. пала је са друге, на којој је била 2016. године, на 65. позицију.

Извор: Анадолија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гдје и колико дуго?

02.11.2017 09:31

Моц је релативна ствар. Кад се оцјењује и процјњује треба написати и колико та моц мозе потрајати те ста це бити послије. Кад она оде, Њемацка це се распасти на енклаве. То не мозе зауставити нити војска, а нити полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

02.11.2017 12:44

Чуј распаст ће се Д,шта би кад се ти пробуди. Ови нису чули нашу Жељку (113% јефтиније) па су погријешили, мјењамо 100 за једну.Тад би Д пропао.

Name

Патриота

02.11.2017 20:39

Кад има хабару изисламски земаља они је исгласали.

ОДГОВОРИТЕ