"Forbs": Merkel najmoćnija žena

Američki magazin "Forbes" proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom ženom svijeta i za 2017. godinu.

Svijet 02.11.2017 | 07:35
"Forbs": Merkel najmoćnija žena
Ovo je sedma uzastopna godina da je po ocjeni Forbesa njemačka kancelarka najmoćnija žena svijeta, a 12. ukupno, podsjeća "The Guardian".

Merkel je vodeće mjesto na Forbesovoj listi učvrstila nakon pobjede na saveznim izborima u septembru ove godine, na kojima je osvojila četvrti uzastopni mandat kancelarke.

Drugo mjesto zauzela je britanska premijerka Theresa May, uprkos teškoj godini u kojoj njena stranka nije uspjela osvojiti parlamentarnu većinu na opštim izborima održanim u junu. Njen pristup Brexitu - procesu koji će imati dalekosežne posljedice za Veliku Britaniju i ostatak Evrope - oticao je na to da May, uprkos političkoj krhkosti, ostane jedan od vodećih svjetskih političkih figura.

Treća na listi 100 najmoćnijih žena svijeta je filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gates. Četvrta je Sheryl Sandberg, izvršna direktorice Facebooka, a peta Mary Barra, izvršna direktorica General Motorsa.

Prvi put na Forbesovoj listi 100 najmoćnjih žena našla se i Ivanka Trump, kćerka i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ona je u toj konkurenciji zauzela 19. mjesto. Osim nje, među 100 najmoćnijih žena po prvi put nalaze se i Nikki Haley, američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (43. mjesto), te glumica i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Priyanka Chopra (97. mjesto).

Bivša američka prva dama Michelle Obama ne nalazi se na Forbesovoj listi, nakon što je prošle godine napustila Bijelu kuću po isteku mandata njenog supruga Baracka Obame. Hillary Clinton, koja se na toj listi pojavljivala svake godine od 2004. pala je sa druge, na kojoj je bila 2016. godine, na 65. poziciju.

Izvor: Anadolija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gdje i koliko dugo?

02.11.2017 10:31

Moc je relativna stvar. Kad se ocjenjuje i procjnjuje treba napisati i koliko ta moc moze potrajati te sta ce biti poslije. Kad ona ode, Njemacka ce se raspasti na enklave. To ne moze zaustaviti niti vojska, a niti policija.

ODGOVORITE
Name

BL komunista

02.11.2017 13:44

Čuj raspast će se D,šta bi kad se ti probudi. Ovi nisu čuli našu Željku (113% jeftinije) pa su pogriješili, mjenjamo 100 za jednu.Tad bi D propao.

Name

Patriota

02.11.2017 21:39

Kad ima habaru izislamski zemalja oni je isglasali.

ODGOVORITE