Ово је човјек са 11 идентитета

Организовао је најмање двадесет хиљада прелазака на територију под контролом терористичке Исламске државе. ИСИЛ га је задужио за провјеру особа које су су се из земаља Запада жељеле придружити овој терористичкој организацији. Себе је звао "шеф границе”.

Босна и Херцеговина 01.11.2017 | 17:35
Ово је човјек са 11 идентитета
Аустралијски тинејџер Јаке Биларди прве упуте је добио путем тwиттера. Потом га је Абу Кхалед Ал Турки пребацио на wхатсапп комуникацију и предложио му да промијени идентитет. Комуницирали су од августа 2014. до почетка 2015. године, а онда је Биларди кренуо пут Истанбула.

На аеродрому у Турској га је чекала особа која га је пребацила на погранично подучје са Сиријом. Тамо га је дочекао Абу Кхалед Ал Турки или правог имена – Мирсад Кандић. Пребацио га је на територију Сирије под именом Абу Абдуллах ал-Аустрали.

“Мирсад Кандић је наставио одржавати контакт са овом особом по његовом доласку у Сирију. Подржавао га је у намјери да изврши самоубилачки напад”, пише у Интерполовој потјерници на основу које је Мирсад Кандић ухапшен у БиХ.

Шеф границе

И, заиста, 11. марта 2015. године Аустралац Јаке Биларди, са новим именом Абу Абдуллах Ал Аустрали разнио се у аутомобилом бомбом у ирачком граду Рамада. Вијест о његовом самоубилачком нападу на свом тwиттер профилу објавио је Мирсад Кандић приложивши посљедњу фотографију Јаке Билардија насталу док терориста сједи у аутомобилу напуњеном експлозивом.

Бомбаш самоубица Јаке Биларди од тада је познат као Јихади Јаке. А Косовар Мирсад Кандић и службено је постао један од најбитнијих ИСИЛ-ових људи.

За себе је, пише у документима полицијских агенција у које је Журнал имао увид, волио рећи да је шеф границе између Сирије и Турске.
“Контактирао је особе из САД-а, Британије, Аустралије и Европе и давао им упуте како да дођу на територију Сирије”, пише у потјерници за Кандићем.

Према подацима безбједносних служби, што посредно, што непосредно, организовао је најмање двадесет хиљада прелазака на територију под контролом терористичке Исламске државе.

Према истим изворима Журнала, ИСИЛ га је задужио за провјеру особа које су су се из земаља Запада жељеле придружити овој терористичкој организацији.

Једанаест идентитета

“Добровољцима је савјетовао да се на територију ИСИЛ-а пребацују преко Турске, а не преко Саудијске Арабије и Ирака”, пише у документима полицијских агенција.

За своје акције користио је бројне лажне идентитете.

Међународне безбједносне службе регистровале су најмање једанаест имена.

Имао је документе на имена Мирсад Абдулрахим, Абдул Рахим Ал Босни, Абул Рахим Ал Босни, Абдул Рахим, Абу Кхалед Ал Турки, Мирсад Кандок, Фирес Алфи. Његов боравак регистрован је у Турској, Албанији, Бугарској, Њемачкој, Ираку, Сирији и на крају у БиХ гдје се скрасио у јануару ове године.

Лоциран је на основу телефонске картице купљене у Уједињеним Арапским Емиратима, коју је користио приликом слијетања у БиХ. И од тада је кренула потрага за њим.

Коначно је пронађен крајем јуна ове године у сарајевском насељу Грбавица. Ухапшен је 4. јула. У његовом мобилном телефону пронађене су преписке са ИСлЛ-овим официрима из Раке. Био је у контакту са неколико особа у БиХ. Говори енглески, албански, босански и руски језик, а у БиХ је ушао са лажним украјинским пасошем на име Иван Поповић.

слободанвасковиц.блогспот

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Па

01.11.2017 17:01

Је л ово његов успјех или неуспех међународних безбедносних служби или пак су радили у са дејству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.11.2017 17:05

За похвалу сигурносним агенцијама у БиХ! Драго ми је да могу прочитати да неко нешто конкретно ради у БиХ, похвала још једном јер нису га могли лоцирати у ЕУ а наши га лоцирали и ухапсили!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

01.11.2017 17:20

Васковиц треба да снима криминалистицке филмове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није он сам

01.11.2017 20:07

Игром слуцаја сам била архивар 2 мјесеца гдје су списи о азилантима. Сва имена и садрзаје сам заборавила, али овом приликом цу се сјетити Албанца који је досао као Сиријац и одмакао далеко у процесу. Откривен је слуцајно. Он је имао 6 регистрованих идентитета на разна арапска имена и цак до дрзављанства Саудијске Арабије. То он није могао сам. На залост вјерника, све то долази из СА од пара до логистицке подрске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

02.11.2017 18:36

Цуј босанскиајд не сери има србски хрватски па нек бира..

ОДГОВОРИТЕ