Привреда грца, новац се чува

Чак 5,44 милијарде марака износи штедња становника Босне и Херцеговине у домаћим банкама. Павловић: Политика у првом плану, па грађани демотивисани да улажу у привреду

Босна и Херцеговина 01.11.2017 | 11:56
Привреда грца, новац се чува
Према подацима Централне банке Босне и Херцеговине, Светски дан штедње, 31. октобар, грађани у БиХ су дочекали с највећим забележеним износом штедних улога до сада. Депозити грађана чине чак 57,6 одсто укупних депозита у комерцијалним банкама и износе 5,44 милијарде марака. Укупни депозити у БиХ, рачунајући и грађане и банке, износе 11,02 милијарде конвертибилних марака.

" Ипак, рекордна штедња грађана у банкама није позитиван пример, иако дивно звучи да имате милијарде марака на штедњи у банкама", каже, за "Новости", Зоран Павловић, економски аналитичар.

"Привреда у БиХ је пред колапсом и потребно је покренути инвестиционе циклусе, а то у БиХ нико не ради, па новац завршава на рачунима банака. Шта ће вам штедња ако није у функцији улагања и стварања нове вредности."

Он наводи да је суштина података о милијардама грађана који штеде у банкама то што нема мотива и интереса за покретање бизниса и за инвестирање.

"Ситуација у БиХ је таква да су се грађани определили да држе новац у банкама. Очигледно им није безбедно да држе пуне 'сламарице' код куће због лопова. Овде имамо проблем и са берзом у Српској, која не ради свој посао како треба, иако је то место где се сучељавају потреба и потражња за капиталом и понуда капитала. Код нас је берза скоро па мртва", истиче Павловић.

Он додаје и да су грађани демотивисани да улажу новац у привреду, јер је политичка ситуација у БиХ, из националних разлога владајућих странака, стављена у први план, што ствара изузетно лошу пословну климу.

"У БиХ скоро нико не улаже. Новац домаћих власника који може бити потенцијални капитал за улагање мирује, не улаже се и не обрће. Цела ситуација се изврнула и некорисна је по грађане и буџете. Кад немате инвестиције, нема ни нове вредности ни запошљавања, а без свега тога нема пуњења буџета."

"Једини који имају користи од штедње су саме банке које пласирају новац владама кроз обвезнице и друге хартије од вредности", појашњава Павловић.

Он каже да је решење за целу БиХ у запошљавању и улагању у привреду, јер се у земљи где је 50 одсто становништва незапослено тешко може тражити друго решење.

"На све то и држава повећава обавезе на плате, и сада је то 65 одсто, а на капитал је обавеза 10 одсто, али капитал се не појављује, и то је јасна порука о томе у каквом је стању БиХ", истиче Павловић.

ДЕПОЗИТИ ПОРАСЛИ ЗА 7,5 ОДСТО

Према подацима Централне банке БиХ, депозити становништва константно расту, упркос чињеници да просечне плате и пензије не бележе значајан пораст. У поређењу са стањем на крају септембра прошле године, депозити су порасли чак за 770,9 милиона КМ, или за 7,5 одсто.

ПОВЕРЕЊЕ

Упркос ниским каматама на депозите, грађани и даље држе депозите у домаћим банкама, што је доказ успостављеног поверења у банкарски сектор и у систем осигурања депозита - поручили су из Централне банке БиХ.

(Вечерње новости)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Реалитиц

01.11.2017 11:04

Кад не буду имали пара за кредите и висе немогну да се финансирају, усвојице један лијепи закон гдје це вам ограницити то сто имате у банци. Па це лијепо вам кроз закон реци , да ако дизете висе новца морате најавити једно 2 недеље раније, да би они окренули вас новац. Друга опција це бити да вам опорезују износе у банкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

01.11.2017 11:34

Какво црно повјерење,домаће банке чувају паре појединаца који су рекетиралии грађане или опљачкали буђжет РС и ФБиХ и још им дају добру камату за то.Катастрофа

Name

Управо Зато

01.11.2017 11:52

Вецина овог кеса је од политицара који краду зна се на који нацин на разне нацине а то сто дрзе огромне паре овде је зато сто у страним банкама имате порез на дрзање новца о овде не тако да иде нирмална камата на ороцење и банке раде са тим црним или опраним кесом коме се не зна поријекло то су углавном веце суме новца нема ту сваки градјанин бих по пар хиљада км у депозиту онак ко има несто ситно дрзи у куци то су ратне паре и паре зарадјене криминалом

Name

075

01.11.2017 16:27

@ Реалитиц Гријешите јер већина грађана новац чува у страним банкама а само "лоповске, буџетске инстуције" на свим нивоима чувају или су чували новац у пропалим, "домаћим банкама"!

Name

неко

01.11.2017 12:03

Реалитиц је у праву они МОРАЈУ да натјерају људе да тросе. Сигурне не стеди неко ко ради за 800 км него наси странци који све висе долазе у пензију овдје. Њима је боље да дрзе новац у насим банкама јер каматне стопе су овде висе него вани. И они никад не могу да потросе висе од некога ко је млад и оснива породицу, а све висе таквих одлази вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.11.2017 17:12

@ неко На износ од преко 25.000 еура за 12 мјесеци каматна стопа је 0,40 %! Стварно "велика" каматна стопа!?

Name

Харис

01.11.2017 12:04

Све се нема а грах се повраћа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.11.2017 12:10

Ово је стедња градјања, према томе нема никакве везе са привредом и њемим дуговањима. Друго ускоро це се и ту провести модел камате 0% или негативне камате на стедњу.. а онда одосе паре у сламарице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

01.11.2017 12:40

То су наси приватници појединци који користе јефтину радну снагу и незастиценост радника од стране дрзаве па док радници раде 60 сати недељно за минималац они новац слазу на своје рацуне као и новопецени политицари и разни директори са купљеним дипломама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

01.11.2017 16:18

Само неписмен цовјек мозе паре дрзати у домацим банкама. Послије двије које су вец пропале и двије које су на путу да врусну, само морон мозе паре ставити у такве банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.11.2017 17:10

@ Милко Нажалост већина "неписмених" је нећу рећи гдје јер паметан човјек чува у СТРАНИМ банкама које имају пословнице у БиХ а не у тзв. "домаћим" банкама!

Name

Директ

03.11.2017 17:42

Дрзава не воли конкуренцију. Привредници су људи који размисљају својом главом, а власт воли да манипулисе масама и заглупљује народ. Са привредницима, пољопривредницима и интелектуалцима је теско манипулисати, мада и њих дрзава завлаци и уздуз и попријеко на неки нацин. У Брцком треба најмање мјесец-два дана само да се региструје д.о.о. Ста даље да писем на ову тему. На Западу увелико постоји једносалтерски систем, онлине регистрација фирме, вадјење разних докумената и дозвола онлине, уцење онлине, гласање онлине, уцење на даљину, куповина акција на берзи онлине, отварање рацуна у банци онлине, у сколи уцење преко лаптопа умјесто књига, куповина онлине на много вецем нивоу, а овдје цак и оно сто подје да зазиви дрзава уведе царине као некад када је дрзава ститила некадасњу домацу аутомобилску и електронску индустрију. Мора да имамо домацу индустрију парфема цим је дрзава стити.

ОДГОВОРИТЕ