Privreda grca, novac se čuva

Čak 5,44 milijarde maraka iznosi štednja stanovnika Bosne i Hercegovine u domaćim bankama. Pavlović: Politika u prvom planu, pa građani demotivisani da ulažu u privredu

Bosna i Hercegovina 01.11.2017 | 11:56
Privreda grca, novac se čuva
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, Svetski dan štednje, 31. oktobar, građani u BiH su dočekali s najvećim zabeleženim iznosom štednih uloga do sada. Depoziti građana čine čak 57,6 odsto ukupnih depozita u komercijalnim bankama i iznose 5,44 milijarde maraka. Ukupni depoziti u BiH, računajući i građane i banke, iznose 11,02 milijarde konvertibilnih maraka.

" Ipak, rekordna štednja građana u bankama nije pozitivan primer, iako divno zvuči da imate milijarde maraka na štednji u bankama", kaže, za "Novosti", Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

"Privreda u BiH je pred kolapsom i potrebno je pokrenuti investicione cikluse, a to u BiH niko ne radi, pa novac završava na računima banaka. Šta će vam štednja ako nije u funkciji ulaganja i stvaranja nove vrednosti."

On navodi da je suština podataka o milijardama građana koji štede u bankama to što nema motiva i interesa za pokretanje biznisa i za investiranje.

"Situacija u BiH je takva da su se građani opredelili da drže novac u bankama. Očigledno im nije bezbedno da drže pune 'slamarice' kod kuće zbog lopova. Ovde imamo problem i sa berzom u Srpskoj, koja ne radi svoj posao kako treba, iako je to mesto gde se sučeljavaju potreba i potražnja za kapitalom i ponuda kapitala. Kod nas je berza skoro pa mrtva", ističe Pavlović.

On dodaje i da su građani demotivisani da ulažu novac u privredu, jer je politička situacija u BiH, iz nacionalnih razloga vladajućih stranaka, stavljena u prvi plan, što stvara izuzetno lošu poslovnu klimu.

"U BiH skoro niko ne ulaže. Novac domaćih vlasnika koji može biti potencijalni kapital za ulaganje miruje, ne ulaže se i ne obrće. Cela situacija se izvrnula i nekorisna je po građane i budžete. Kad nemate investicije, nema ni nove vrednosti ni zapošljavanja, a bez svega toga nema punjenja budžeta."

"Jedini koji imaju koristi od štednje su same banke koje plasiraju novac vladama kroz obveznice i druge hartije od vrednosti", pojašnjava Pavlović.

On kaže da je rešenje za celu BiH u zapošljavanju i ulaganju u privredu, jer se u zemlji gde je 50 odsto stanovništva nezaposleno teško može tražiti drugo rešenje.

"Na sve to i država povećava obaveze na plate, i sada je to 65 odsto, a na kapital je obaveza 10 odsto, ali kapital se ne pojavljuje, i to je jasna poruka o tome u kakvom je stanju BiH", ističe Pavlović.

DEPOZITI PORASLI ZA 7,5 ODSTO

Prema podacima Centralne banke BiH, depoziti stanovništva konstantno rastu, uprkos činjenici da prosečne plate i penzije ne beleže značajan porast. U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, depoziti su porasli čak za 770,9 miliona KM, ili za 7,5 odsto.

POVERENjE

Uprkos niskim kamatama na depozite, građani i dalje drže depozite u domaćim bankama, što je dokaz uspostavljenog poverenja u bankarski sektor i u sistem osiguranja depozita - poručili su iz Centralne banke BiH.

(Večernje novosti)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Realitic

01.11.2017 11:04

Kad ne budu imali para za kredite i vise nemognu da se finansiraju, usvojice jedan lijepi zakon gdje ce vam ograniciti to sto imate u banci. Pa ce lijepo vam kroz zakon reci , da ako dizete vise novca morate najaviti jedno 2 nedelje ranije, da bi oni okrenuli vas novac. Druga opcija ce biti da vam oporezuju iznose u bankama.

ODGOVORITE
Name

odgovor

01.11.2017 11:34

Kakvo crno povjerenje,domaće banke čuvaju pare pojedinaca koji su reketiralii građane ili opljačkali buđžet RS i FBiH i još im daju dobru kamatu za to.Katastrofa

Name

Upravo Zato

01.11.2017 11:52

Vecina ovog kesa je od politicara koji kradu zna se na koji nacin na razne nacine a to sto drze ogromne pare ovde je zato sto u stranim bankama imate porez na drzanje novca o ovde ne tako da ide nirmalna kamata na orocenje i banke rade sa tim crnim ili opranim kesom kome se ne zna porijeklo to su uglavnom vece sume novca nema tu svaki gradjanin bih po par hiljada km u depozitu onak ko ima nesto sitno drzi u kuci to su ratne pare i pare zaradjene kriminalom

Name

075

01.11.2017 16:27

@ Realitic Griješite jer većina građana novac čuva u stranim bankama a samo "lopovske, budžetske instucije" na svim nivoima čuvaju ili su čuvali novac u propalim, "domaćim bankama"!

Name

neko

01.11.2017 12:03

Realitic je u pravu oni MORAJU da natjeraju ljude da trose. Sigurne ne stedi neko ko radi za 800 km nego nasi stranci koji sve vise dolaze u penziju ovdje. Njima je bolje da drze novac u nasim bankama jer kamatne stope su ovde vise nego vani. I oni nikad ne mogu da potrose vise od nekoga ko je mlad i osniva porodicu, a sve vise takvih odlazi vani.

ODGOVORITE
Name

075

01.11.2017 17:12

@ neko Na iznos od preko 25.000 eura za 12 mjeseci kamatna stopa je 0,40 %! Stvarno "velika" kamatna stopa!?

Name

Haris

01.11.2017 12:04

Sve se nema a grah se povraća

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.11.2017 12:10

Ovo je stednja gradjanja, prema tome nema nikakve veze sa privredom i njemim dugovanjima. Drugo uskoro ce se i tu provesti model kamate 0% ili negativne kamate na stednju.. a onda odose pare u slamarice.

ODGOVORITE
Name

Miso

01.11.2017 12:40

To su nasi privatnici pojedinci koji koriste jeftinu radnu snagu i nezasticenost radnika od strane drzave pa dok radnici rade 60 sati nedeljno za minimalac oni novac slazu na svoje racune kao i novopeceni politicari i razni direktori sa kupljenim diplomama...

ODGOVORITE
Name

Milko

01.11.2017 16:18

Samo nepismen covjek moze pare drzati u domacim bankama. Poslije dvije koje su vec propale i dvije koje su na putu da vrusnu, samo moron moze pare staviti u takve banke.

ODGOVORITE
Name

075

01.11.2017 17:10

@ Milko Nažalost većina "nepismenih" je neću reći gdje jer pametan čovjek čuva u STRANIM bankama koje imaju poslovnice u BiH a ne u tzv. "domaćim" bankama!

Name

Direkt

03.11.2017 17:42

Drzava ne voli konkurenciju. Privrednici su ljudi koji razmisljaju svojom glavom, a vlast voli da manipulise masama i zaglupljuje narod. Sa privrednicima, poljoprivrednicima i intelektualcima je tesko manipulisati, mada i njih drzava zavlaci i uzduz i poprijeko na neki nacin. U Brckom treba najmanje mjesec-dva dana samo da se registruje d.o.o. Sta dalje da pisem na ovu temu. Na Zapadu uveliko postoji jednosalterski sistem, online registracija firme, vadjenje raznih dokumenata i dozvola online, ucenje online, glasanje online, ucenje na daljinu, kupovina akcija na berzi online, otvaranje racuna u banci online, u skoli ucenje preko laptopa umjesto knjiga, kupovina online na mnogo vecem nivou, a ovdje cak i ono sto podje da zazivi drzava uvede carine kao nekad kada je drzava stitila nekadasnju domacu automobilsku i elektronsku industriju. Mora da imamo domacu industriju parfema cim je drzava stiti.

ODGOVORITE