БиХ: Муке аграра, најмања подршка

Док се у Влади Српске хвале да су улагања у пољопривреду готово као у Европској унији, у Српској демократској странци оцјењују да је стање у овој области у хаосу. Пољопривредни произвођачи гасе машине и одлазе.

Република Српска 31.10.2017 | 22:55
БиХ: Муке аграра, најмања подршка
Злоупотребљава се, наводе, пољопривредно земљиште а ресорни министар и премијерка обмањују јавност.

У пољопривреди је општи хаос, оцјењују у СДС-у. Методу којом је министар пољопривреде скоро изједначио помоћ пољопривредницима у Српској са оном у Европској унији, Миладин Станић, посланик СДС-а у НС РС назива сенилном. Подстицаји у Српској су, наводи, убједљиво најнижи.

'' У БиХ су просјечни подстицаји по хектару 40 евра, у ЕУ 480 евра, у Хрватској 380 евра, а у Србији 92 евра'', изјавио је Станић.

Незаконито се обрађује пољопривредно земљиште, тврди у Станић. Пита ресорног министра и Владу Српске шта је са хиљаду и 200 хектара земљишта Фармланда?

'' Ко је ставио шапу на то земљиште? Да ли је то предсједник, министар пољопривреде?''

Миладин Станић каже и да је премијерка Српске обманула јавност изјавом о забрани извоза трупаца из Републике Српске.

'' Одговорно тврдим да се трупци и даље извозе, да мешетари и лопови из српских шума узимају рекет , посебно на храстовој обловини'', наглашава Станић.

Политика о аграру се из темеља мора промијенити, предлажу у Српској демократској странци. Није, истичу, довољно причати већ се мора радити. Питају и каква је то пољопривредна политика у којој нема заштитне цијене пољопривредних производа?

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фармер

31.10.2017 18:54

Тзв директор фармланда,возач аутобуса прије рата,Младенко Топаловић за "добро" обављен посао у фармланду добио директорско мјесто у водоводу Рибник,у фармланду су се добро омастили његов брат Горан Дјукић,кум Дарко Шандара,Предраг Згоњанин...све кркани с Мањаче а сад власници луксузних кућа,станова,аутомобила по Бањалуци...Мектић и сипа ништа не раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

31.10.2017 22:56

А ко их је тјерао да купују овако скупе тракторе. Сто не користе тракторе произведене у РС? Не производе се. Ко вас је тјерао да изгладавате сељацине и криминалце да вам уредјују РС. Сад кусајте то сто сте сијали 20 година.

ОДГОВОРИТЕ