BiH: Muke agrara, najmanja podrška

Dok se u Vladi Srpske hvale da su ulaganja u poljoprivredu gotovo kao u Evropskoj uniji, u Srpskoj demokratskoj stranci ocjenjuju da je stanje u ovoj oblasti u haosu. Poljoprivredni proizvođači gase mašine i odlaze.

Republika Srpska 31.10.2017 | 22:55
BiH: Muke agrara, najmanja podrška
Zloupotrebljava se, navode, poljoprivredno zemljište a resorni ministar i premijerka obmanjuju javnost.

U poljoprivredi je opšti haos, ocjenjuju u SDS-u. Metodu kojom je ministar poljoprivrede skoro izjednačio pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj sa onom u Evropskoj uniji, Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NS RS naziva senilnom. Podsticaji u Srpskoj su, navodi, ubjedljivo najniži.

'' U BiH su prosječni podsticaji po hektaru 40 evra, u EU 480 evra, u Hrvatskoj 380 evra, a u Srbiji 92 evra'', izjavio je Stanić.

Nezakonito se obrađuje poljoprivredno zemljište, tvrdi u Stanić. Pita resornog ministra i Vladu Srpske šta je sa hiljadu i 200 hektara zemljišta Farmlanda?

'' Ko je stavio šapu na to zemljište? Da li je to predsjednik, ministar poljoprivrede?''

Miladin Stanić kaže i da je premijerka Srpske obmanula javnost izjavom o zabrani izvoza trupaca iz Republike Srpske.

'' Odgovorno tvrdim da se trupci i dalje izvoze, da mešetari i lopovi iz srpskih šuma uzimaju reket , posebno na hrastovoj oblovini'', naglašava Stanić.

Politika o agraru se iz temelja mora promijeniti, predlažu u Srpskoj demokratskoj stranci. Nije, ističu, dovoljno pričati već se mora raditi. Pitaju i kakva je to poljoprivredna politika u kojoj nema zaštitne cijene poljoprivrednih proizvoda?

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

farmer

31.10.2017 18:54

Tzv direktor farmlanda,vozač autobusa prije rata,Mladenko Topalović za "dobro" obavljen posao u farmlandu dobio direktorsko mjesto u vodovodu Ribnik,u farmlandu su se dobro omastili njegov brat Goran Djukić,kum Darko Šandara,Predrag Zgonjanin...sve krkani s Manjače a sad vlasnici luksuznih kuća,stanova,automobila po Banjaluci...Mektić i sipa ništa ne rade!

ODGOVORITE
Name

vss

31.10.2017 22:56

A ko ih je tjerao da kupuju ovako skupe traktore. Sto ne koriste traktore proizvedene u RS? Ne proizvode se. Ko vas je tjerao da izgladavate seljacine i kriminalce da vam uredjuju RS. Sad kusajte to sto ste sijali 20 godina.

ODGOVORITE