До шенгенске визе преко приватника

Све више захтјева за визу, умјесто за то надлежних конзуларних одјељења њемачких амбасада у иностранству, обрађују – приватне фирме. Тиме ове фирме могу доћи до приватних података грађана. Да ли се тако крши закон?

Босна и Херцеговина 26.10.2017 | 15:57
До шенгенске визе преко приватника
Ово је потврдило и Министарство спољних послова Њемачке, након што је о томе најпре писао дневни лист Тагесцајтунг. Једна портпаролка Министарства је за ДW рекла да је Министарство одговарајућу лиценцу за рад додијелило индијској фирми ВФС Глобал. Она сада сакупља пасоше и биометријске податке људи из девет земаља који су подњели захтјеве за визу у Шенгенској зони.

Њемачко Министарство спољних послова тренутно на тај начин сарађује са пет екстерних фирми које обрађују захтјеве грађана укупно 18 земаља. А управо се разматра ангажовање екстерних фирми у даљих 14 земаља.

Ангажовање комерцијалних сервиса за обраду захтјева за визу је тренд у читавом свијету. Многе земље покушавају да на тај начин уштеде новац и да се тако изборе са мноштвом захтјева за визу. Грађани своје захтјеве предају у центрима које воде такве фирме, и одатле захтјеви бивају просљеђени конзулатима и амбасадама.

Међу документима који се предају су пасоши и разни лични подаци, често и отисци прстију и други биометријски подаци. Поред таксе за обраду захтјева у конзулату, подносиоци морају да плате и услугу дотичне екстерне фирме.

ВФС Глобал, основан 2001, водећа је фирма те врсте на тржишту. На њеном интернет-порталу пише да ради за 56 влада и да има 2.377 сервисних центара у 129 земаља, као и да је досад обрадила 154 милиона захтјева за визе.

"За владе и њене пореске обвезнике је јефтиније да делегира некоме административни дио процеса", каже за ДW Петер Брун, портпарол ВФС Глобала.

"Они не морају имати инфраструктуру у својим амбасадама, нема дугих редова нити десетина шалтера."

Држава губи контролу?

Неке политичаре забрињава овај развој ситуације: "Држава се одрекла контроле над облашћу која је врло подложна подмићивању", рекао је посланик Зелених у Бундестагу Омид Нурипур за Тагесцајтунг.

Портпарол ВФС Глобала Петер Брун каже да је корупција у његовој фирми "немогућа": "Како неко нас може да подмити? Ми не доносимо одлуке. Ми само контролишемо да ли су кандидати попунили све формуларе и да ли су ту сва потребна документа", каже он: "Ми не можемо ни да утичемо на то колико дуго ће трајати обрада захтјева."

Има критичара који су забринути за безбједност података о личности. У 2007. години је због једне грешке 50.000 захтјева за визу које су обрађивали фирма ВФС Глобал и британска амбасада било јавно доступно свима – на интернету.

Посланица Странке левице у Бундестагу Севим Дагделен сматра да би држава требало да контролише читав процес додјеле виза, јер само тако "може бити елиминисана самовоља и гарантована безбједност", рекла је она за ДW.

"Приликом додјеле виза мора бити гарантован поуздан поступак државе у оквиру важећих закона. То се не смије нарушити да би се смањили трошкови или да би се повећао профит неког трећег."

Ова посланица указује и да, према законодавству ЕУ, термини за подношење захтјева за визе морају бити додјељени у року од двије недјеље и без посредовања приватних фирми.

Министарство спољних послова то одбацује: "Садржинска провјера као и одлука о захтјеву, приступ шенгенском информационом систему као и самим визним наљепницама, то су ствари којима приступ имају само они који раде у њемачким представништвима у иностранству."

Подаци само на европским серверима

Портпарол Брун наглашава за ДW да ВФС преузима само управне задатке: "Влада која нас ангажује увијек тачно прописује процедуру. Ми податке добијамо само да бисмо их обрадили и прослиједили амбасади или конзулату. Након што захтјев буде уважен или одбијен, ми те податке бришемо. Нити их задржавамо, нити их анализирамо."

Слично се изразило и Министарство спољних послова. "Фирма о којој је ријеч према нашим инструкцијама прима захтјеве за визе", рекла је једна портпаролка. "Та фирма нема приступ канцеларији за издавање виза, већ само једном простору у којем нам предаје документе и пасоше. А амбасада врши и редовне и ненајављене контроле рада те фирме."

Министарство преноси и да су партнерске фирме уговором обавезане да независно од тога гдје им је сједиште све податке о личностима држе на серверима у европском економском простору. "Фирма ВФС је чак на молбу Министарства спољних послова чак одговарајуће сервере инсталирала у Њемачкој, а треба рећи и да екстерне фирме на својим системима смију да меморишу само податке који су потребни за заказивање термина, а не и податке као што су отисци прстију и слично."

Извор: ДW

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРБ

27.10.2017 12:48

Ова фирма ("ВФС Глобал") је 2007. била у медијима због лоше заштите података када је 50.000 захтјева за визе у ВБ из Индије, Нигерије и Русије постало јавно доступно. Проблем са сигурношћу података је био познат од 2005. али из ВБ нико није реаговао. Иначе, фирма има централу у Дубајиу, Уједињени Арапски Емирати. Баш држава од повјерења! И онда неко каже да су Њемци паметни (а дали су овако повјерљив посао у приватне руке).

ОДГОВОРИТЕ