Do šengenske vize preko privatnika

Sve više zahtjeva za vizu, umjesto za to nadležnih konzularnih odjeljenja njemačkih ambasada u inostranstvu, obrađuju – privatne firme. Time ove firme mogu doći do privatnih podataka građana. Da li se tako krši zakon?

Bosna i Hercegovina 26.10.2017 | 15:57
Do šengenske vize preko privatnika
Ovo je potvrdilo i Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, nakon što je o tome najpre pisao dnevni list Tagescajtung. Jedna portparolka Ministarstva je za DW rekla da je Ministarstvo odgovarajuću licencu za rad dodijelilo indijskoj firmi VFS Global. Ona sada sakuplja pasoše i biometrijske podatke ljudi iz devet zemalja koji su podnjeli zahtjeve za vizu u Šengenskoj zoni.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova trenutno na taj način sarađuje sa pet eksternih firmi koje obrađuju zahtjeve građana ukupno 18 zemalja. A upravo se razmatra angažovanje eksternih firmi u daljih 14 zemalja.

Angažovanje komercijalnih servisa za obradu zahtjeva za vizu je trend u čitavom svijetu. Mnoge zemlje pokušavaju da na taj način uštede novac i da se tako izbore sa mnoštvom zahtjeva za vizu. Građani svoje zahtjeve predaju u centrima koje vode takve firme, i odatle zahtjevi bivaju prosljeđeni konzulatima i ambasadama.

Među dokumentima koji se predaju su pasoši i razni lični podaci, često i otisci prstiju i drugi biometrijski podaci. Pored takse za obradu zahtjeva u konzulatu, podnosioci moraju da plate i uslugu dotične eksterne firme.

VFS Global, osnovan 2001, vodeća je firma te vrste na tržištu. Na njenom internet-portalu piše da radi za 56 vlada i da ima 2.377 servisnih centara u 129 zemalja, kao i da je dosad obradila 154 miliona zahtjeva za vize.

"Za vlade i njene poreske obveznike je jeftinije da delegira nekome administrativni dio procesa", kaže za DW Peter Brun, portparol VFS Globala.

"Oni ne moraju imati infrastrukturu u svojim ambasadama, nema dugih redova niti desetina šaltera."

Država gubi kontrolu?

Neke političare zabrinjava ovaj razvoj situacije: "Država se odrekla kontrole nad oblašću koja je vrlo podložna podmićivanju", rekao je poslanik Zelenih u Bundestagu Omid Nuripur za Tagescajtung.

Portparol VFS Globala Peter Brun kaže da je korupcija u njegovoj firmi "nemoguća": "Kako neko nas može da podmiti? Mi ne donosimo odluke. Mi samo kontrolišemo da li su kandidati popunili sve formulare i da li su tu sva potrebna dokumenta", kaže on: "Mi ne možemo ni da utičemo na to koliko dugo će trajati obrada zahtjeva."

Ima kritičara koji su zabrinuti za bezbjednost podataka o ličnosti. U 2007. godini je zbog jedne greške 50.000 zahtjeva za vizu koje su obrađivali firma VFS Global i britanska ambasada bilo javno dostupno svima – na internetu.

Poslanica Stranke levice u Bundestagu Sevim Dagdelen smatra da bi država trebalo da kontroliše čitav proces dodjele viza, jer samo tako "može biti eliminisana samovolja i garantovana bezbjednost", rekla je ona za DW.

"Prilikom dodjele viza mora biti garantovan pouzdan postupak države u okviru važećih zakona. To se ne smije narušiti da bi se smanjili troškovi ili da bi se povećao profit nekog trećeg."

Ova poslanica ukazuje i da, prema zakonodavstvu EU, termini za podnošenje zahtjeva za vize moraju biti dodjeljeni u roku od dvije nedjelje i bez posredovanja privatnih firmi.

Ministarstvo spoljnih poslova to odbacuje: "Sadržinska provjera kao i odluka o zahtjevu, pristup šengenskom informacionom sistemu kao i samim viznim naljepnicama, to su stvari kojima pristup imaju samo oni koji rade u njemačkim predstavništvima u inostranstvu."

Podaci samo na evropskim serverima

Portparol Brun naglašava za DW da VFS preuzima samo upravne zadatke: "Vlada koja nas angažuje uvijek tačno propisuje proceduru. Mi podatke dobijamo samo da bismo ih obradili i proslijedili ambasadi ili konzulatu. Nakon što zahtjev bude uvažen ili odbijen, mi te podatke brišemo. Niti ih zadržavamo, niti ih analiziramo."

Slično se izrazilo i Ministarstvo spoljnih poslova. "Firma o kojoj je riječ prema našim instrukcijama prima zahtjeve za vize", rekla je jedna portparolka. "Ta firma nema pristup kancelariji za izdavanje viza, već samo jednom prostoru u kojem nam predaje dokumente i pasoše. A ambasada vrši i redovne i nenajavljene kontrole rada te firme."

Ministarstvo prenosi i da su partnerske firme ugovorom obavezane da nezavisno od toga gdje im je sjedište sve podatke o ličnostima drže na serverima u evropskom ekonomskom prostoru. "Firma VFS je čak na molbu Ministarstva spoljnih poslova čak odgovarajuće servere instalirala u Njemačkoj, a treba reći i da eksterne firme na svojim sistemima smiju da memorišu samo podatke koji su potrebni za zakazivanje termina, a ne i podatke kao što su otisci prstiju i slično."

Izvor: DW

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СРБ

27.10.2017 12:48

Ова фирма ("VFS Global") је 2007. била у медијима због лоше заштите података када је 50.000 захтјева за визе у ВБ из Индије, Нигерије и Русије постало јавно доступно. Проблем са сигурношћу података је био познат од 2005. али из ВБ нико није реаговао. Иначе, фирма има централу у Дубајиу, Уједињени Арапски Емирати. Баш држава од повјерења! И онда неко каже да су Њемци паметни (а дали су овако повјерљив посао у приватне руке).

ODGOVORITE