Дрога им стизала редовном поштом

Полицајци Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су данас на подручју Зенице два лица осумњичена да су у ковертама добијала дрогу из Холандије.

Босна и Херцеговина 24.10.2017 | 21:15
Дрога им стизала редовном поштом
Стога је и акција у којој су пали названа "Коверта", јер ухапшене терете да су дуже вријеме, путем "Дарк Wеба", а који на интернету и служи за промоцију или дистрибуцију илегалних активности односно садржаја, наручивали пошиљке амфетамина.

"Дрога је скривана у коверте и путем редовне поште достављана је у БиХ", потврђено је "Независним" из СИПА. Упоредо с хапшењем, претресени су и објекти на три локације на подручју Зенице.

"Досад је откривена и привремено одузета одређена количина материје која асоцира на амфетамин, спид и екстази. Одузети су и дигитална вага, мобилни телефони и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку", саопштено је из СИПА.

Ова несвакидашња запљена резултат је акције која је изведена по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а извели су је полицајци СИПА, уз подршку колега из МУП-а ЗДК.

"Ухапшени ће бити приведени у просторије СИПА ради криминалистичке обраде, након чега ће уз извјештај бити предати надлежном тужилаштву на даље поступање", рекли су из СИПА.

Према информацијама објављеним на интернету, на "Дарк Wебу", тамном кутку интернета, може да се купи готово све - од хероина до људског срца. Ту, како се наводи, постоји и тржиште забрањених књига и чланака.

На одређеним сајтовима може да се напише и списак жеља, а оно што се на том списку наведе, неко ће украси и продати му упола цијене.

Сајтове на "Дарк Wебу", наводи се, може да посјети било ко, али је јако тешко открити ко стоји иза њих.

Дјелимично слична акција, названа "Криптус", изведена је и у фебруару прошле године, када су на подручју Живиница ухапшена два мушкарца због сумње да су учествовали у раду илегалног интернет-сервиса, који је кориштен за криминал.

У акцији су учествовале и власти Њемачке, а у претресу су пронађени софистицирана компјутерска опрема и дрога.

Двојац ухапшен у Живиницама пао је због учешћа у раду илегалног интернет-сервиса, који је кориштен и за илегалну куповину и продају дроге, али и оружја и слично. Теретили су их и за прање новца, као и за фалсификовање кредитних картица.

Организована криминална група је, према прикупљеним доказима, дјеловала на подручју Њемачке, БиХ, Аустрије, Швајцарске и других подручја на којима се говори њемачки језик.

Шта је заплијењено:

- амфетамин

-спид 

-екстази

-дигитална вага

-мобилни телефони 

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Муп Републике Српске

24.10.2017 19:46

Први слуцај у БиХ куповине дроге постом са дарк нета је откривен на подруцју Бањалуцке регије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

24.10.2017 20:22

Опа,види ти то.