Droga im stizala redovnom poštom

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas na području Zenice dva lica osumnjičena da su u kovertama dobijala drogu iz Holandije.

Bosna i Hercegovina 24.10.2017 | 21:15
Droga im stizala redovnom poštom
Stoga je i akcija u kojoj su pali nazvana "Koverta", jer uhapšene terete da su duže vrijeme, putem "Dark Weba", a koji na internetu i služi za promociju ili distribuciju ilegalnih aktivnosti odnosno sadržaja, naručivali pošiljke amfetamina.

"Droga je skrivana u koverte i putem redovne pošte dostavljana je u BiH", potvrđeno je "Nezavisnim" iz SIPA. Uporedo s hapšenjem, pretreseni su i objekti na tri lokacije na području Zenice.

"Dosad je otkrivena i privremeno oduzeta određena količina materije koja asocira na amfetamin, spid i ekstazi. Oduzeti su i digitalna vaga, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", saopšteno je iz SIPA.

Ova nesvakidašnja zapljena rezultat je akcije koja je izvedena po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a izveli su je policajci SIPA, uz podršku kolega iz MUP-a ZDK.

"Uhapšeni će biti privedeni u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade, nakon čega će uz izvještaj biti predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje", rekli su iz SIPA.

Prema informacijama objavljenim na internetu, na "Dark Webu", tamnom kutku interneta, može da se kupi gotovo sve - od heroina do ljudskog srca. Tu, kako se navodi, postoji i tržište zabranjenih knjiga i članaka.

Na određenim sajtovima može da se napiše i spisak želja, a ono što se na tom spisku navede, neko će ukrasi i prodati mu upola cijene.

Sajtove na "Dark Webu", navodi se, može da posjeti bilo ko, ali je jako teško otkriti ko stoji iza njih.

Djelimično slična akcija, nazvana "Kriptus", izvedena je i u februaru prošle godine, kada su na području Živinica uhapšena dva muškarca zbog sumnje da su učestvovali u radu ilegalnog internet-servisa, koji je korišten za kriminal.

U akciji su učestvovale i vlasti Njemačke, a u pretresu su pronađeni sofisticirana kompjuterska oprema i droga.

Dvojac uhapšen u Živinicama pao je zbog učešća u radu ilegalnog internet-servisa, koji je korišten i za ilegalnu kupovinu i prodaju droge, ali i oružja i slično. Teretili su ih i za pranje novca, kao i za falsifikovanje kreditnih kartica.

Organizovana kriminalna grupa je, prema prikupljenim dokazima, djelovala na području Njemačke, BiH, Austrije, Švajcarske i drugih područja na kojima se govori njemački jezik.

Šta je zaplijenjeno:

- amfetamin

-spid 

-ekstazi

-digitalna vaga

-mobilni telefoni 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mup Republike Srpske

24.10.2017 19:46

Prvi slucaj u BiH kupovine droge postom sa dark neta je otkriven na podrucju Banjalucke regije.

ODGOVORITE
Name

Ko

24.10.2017 20:22

Opa,vidi ti to.