Троструко убиство: Одгодили суђење

Гдје сам, упитао је у судници Незир Каменица (20), оптужен да је прољетос у горажданском селу Богоушићи сјекиром убио мајку Зехру Кавазовић (54), очуха Ифета Кавазовића и баку Шемсу Џабија (84).

Босна и Херцеговина 24.10.2017 | 16:13
Троструко убиство: Одгодили суђење
У Кантоналном суду у Сарајеву данас му је требало почети суђење, али су се на самом почетку рочишта појавили проблеми у комуникацији са оптуженим, који је изгледао потпуно изгубљено и несвјестан окружења око себе, да би у једном тренутку чак упитао свог адвоката Ферида Абаза - гдје се налази.

Притом је свог адвоката питао - гдје му је адвокат. Каменица, којег су стражари увели у судницу, био је незаинтересован за све. Док су га доводили, имали су с њим проблема, те су га умивали у тоалету. Када га је Судско вијеће упитало да ли пристаје да га фоторепортери сликају, он је само ћутао.

Видјевши шта се све дешава, судија Розита Шимић, предсједавајућа Судског вијећа, на чија је питања Каменица остао потпуно нијем, удаљила је из суднице јавност, укључујући и новинаре, казавши да се ради о специфичној процесној ситуацији.

Адвокат Абаз је претходно затражио од Судског вијећа да се Каменици поново ради неуропсихијатријско вјештачење којим би се утврдило да ли је он уопште способан да суђење прати.

Шимићева је подсјетила адвоката да је Каменици већ рађено више вјештачења, те је утврђено да он има успорено кретње, говор и расуђивање, али да се ради о блажем психичком поремећају, па пије тразем и апаурин. Утврђено је тим вјештачењем и да је у вријеме злочина био смањено урачунљив, али не битно.

Адвокат је ипак рекао да је Каменица одмах био смјештен у КПЗ Бусовача, те да у тој фази није добио адекватан третман, због чега би требало испитати је ли у међувремену дошло до неких промјена. 

"Током моје посљедње посјете, 10. октобра, нисам био у могућности ни да разговарам с њим. Видите у каквом је стању и данас, стражари су га једва довели. Стога би требало утврдити да ли је он уопште способан пратити овај процес", рекао је Абаз.

Суђење је на крају одгођено како би се утврдило да ли је Каменица способан пратити судски процес. Након прекида рочишта позвана је екипа Хитне помоћи како би се побринула за Каменицу, који из Суда није могао изаћи на властитим ногама.

Стравичан злочин, за који је оптужен двадесетогодишњак, догодио се у кући у Богушићима, код Горажда, у ноћи између 2. и 3. маја, када је, како га терете, сјекиром искасапио баку, мајку и очуха. На терет му се ставља троструко убиство на окрутан и  подмукао начин.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар