Trostruko ubistvo: Odgodili suđenje

Gdje sam, upitao je u sudnici Nezir Kamenica (20), optužen da je proljetos u goraždanskom selu Bogoušići sjekirom ubio majku Zehru Kavazović (54), očuha Ifeta Kavazovića i baku Šemsu Džabija (84).

Bosna i Hercegovina 24.10.2017 | 16:13
Trostruko ubistvo: Odgodili suđenje
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas mu je trebalo početi suđenje, ali su se na samom početku ročišta pojavili problemi u komunikaciji sa optuženim, koji je izgledao potpuno izgubljeno i nesvjestan okruženja oko sebe, da bi u jednom trenutku čak upitao svog advokata Ferida Abaza - gdje se nalazi.

Pritom je svog advokata pitao - gdje mu je advokat. Kamenica, kojeg su stražari uveli u sudnicu, bio je nezainteresovan za sve. Dok su ga dovodili, imali su s njim problema, te su ga umivali u toaletu. Kada ga je Sudsko vijeće upitalo da li pristaje da ga fotoreporteri slikaju, on je samo ćutao.

Vidjevši šta se sve dešava, sudija Rozita Šimić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, na čija je pitanja Kamenica ostao potpuno nijem, udaljila je iz sudnice javnost, uključujući i novinare, kazavši da se radi o specifičnoj procesnoj situaciji.

Advokat Abaz je prethodno zatražio od Sudskog vijeća da se Kamenici ponovo radi neuropsihijatrijsko vještačenje kojim bi se utvrdilo da li je on uopšte sposoban da suđenje prati.

Šimićeva je podsjetila advokata da je Kamenici već rađeno više vještačenja, te je utvrđeno da on ima usporeno kretnje, govor i rasuđivanje, ali da se radi o blažem psihičkom poremećaju, pa pije trazem i apaurin. Utvrđeno je tim vještačenjem i da je u vrijeme zločina bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.

Advokat je ipak rekao da je Kamenica odmah bio smješten u KPZ Busovača, te da u toj fazi nije dobio adekvatan tretman, zbog čega bi trebalo ispitati je li u međuvremenu došlo do nekih promjena. 

"Tokom moje posljednje posjete, 10. oktobra, nisam bio u mogućnosti ni da razgovaram s njim. Vidite u kakvom je stanju i danas, stražari su ga jedva doveli. Stoga bi trebalo utvrditi da li je on uopšte sposoban pratiti ovaj proces", rekao je Abaz.

Suđenje je na kraju odgođeno kako bi se utvrdilo da li je Kamenica sposoban pratiti sudski proces. Nakon prekida ročišta pozvana je ekipa Hitne pomoći kako bi se pobrinula za Kamenicu, koji iz Suda nije mogao izaći na vlastitim nogama.

Stravičan zločin, za koji je optužen dvadesetogodišnjak, dogodio se u kući u Bogušićima, kod Goražda, u noći između 2. i 3. maja, kada je, kako ga terete, sjekirom iskasapio baku, majku i očuha. Na teret mu se stavlja trostruko ubistvo na okrutan i  podmukao način.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar