Теодосић се враћа тек у јануару?!

Није добро: Теодосић мора на дугу паузу? Лекарски прегледи које је Милош обавио после повреде донели су и добре и лоше вести - вероватно га чека дуга пауза, али могло је да буде много, много горе. Српски кошаркаш Милош Теодосић могао би да паузира чак до јануара због повреде стопала леве ноге коју је зарадио претпрошле ноћи.  Ситуација је комплекса, а повреда незгодна. . .

Кошарка 23.10.2017 | 18:30
Теодосић се враћа тек у јануару?!
Теодосић се повредио у дуелу Лос Анђелес Клиперса са Финикс Сансима, а дан касније екипа из ‘града анђела’ издала је саопштење у којој још није позната тачна тежина повреде.

Некадашњи плејмејкер Олимпијакоса и ЦСКА из Москве повредио је лигамент који спаја пету и прсте, а у саопштењу се додаје да није утврђено трајање одсуства.

Међутим, амерички медији преносе да бисмо српског мађионичара са лоптом на паркету поново могли да видимо тек за више од два месеца. Наводно, није дошло до пуцања лигамента, већ тешког натегнућа, што повлачи паузу од два до три месеца.

"Беку Лос Анђелес Клиперса, Милошу Теодосићу, дијагностикован је плантарни фасцитис у левој нози и биће одсутан с терена до даљег", вест је коју су у ноћи између недеље и понедељка пренели сви амерички спортски портали, од НБА.цом, преко ЕСПН, до осталих водећих онлине медија у тој земљи.

Шта је плантарни фасцитис?

То је, најпростије речено, упала тетиве која у стопалу повезује пету с прстима, која је код спортиста прилично оптерећена и под сталним притиском нарочито код одраза и трчања.

Лоша вест је да плантарни фасцитис може да лако да постане хроничан, нарочито ако се игнорише у почетку, а добра та што је, према ономе што је могло да се прочита у Теодосићевом случају, преглед магнетном резонанцом показао да нема оштећења самог лигамента.

Када се то догоди, опоравак може да траје и годину дана, што неће бити случај са капитеном наше кошаркашке репрезентације свакако, али га на старту прве сезоне у каријери чека пауза која би могла да потраје и неколико недеља.

Најдаље је отишао портал посвећен Клиперсима, "цлипснатион", који прогнозира да ће Милош тек у јануару бити способан да ради "пуном паром".

"Оштећење лигамента би у најбољем случају спортисту држало ван терена три, до четири месеца, али 'одсутан на неодређено време' у Теодосићевом случају упућује на то да није доживео кидање лигамента и то наводи на закључак да би могао да се врати раније. Могао би да настави свом снагом када буде потпуно опорављен, уз дозу среће - негде у јануару", наводи аутор текста.

Теодосића (30) су саиграчи на рукама изнели с паркета у ноћи између суботе и недеље, након што је доживео повреду у другој четвртини утакмице са Финикс Сансима тако што је доскочио на стопало Девина Букера. Један од најбољих играча Евролиге у последњој деценији, који је прошлог лета потписао двогодишњи уговор са Клиперсима и одлучио да се опроба у најјачој конкуренцији, имао је улогу стартера код тренера Дока Риверса у прве две утакмице у сезони и бележио просечно 5,5 поена и четири асистенције за 16 минута на паркету, уз шут од 43 одсто за три.

После Теодосићеве повреде, Риверс ће морати да се ослони на тројицу ветерана на спољним позицијама, Патрика Беверлија, Остина Риверса и Луа Вилијамса, а минуте ће свакако добити и 'рукији' попут Џавуна Еванса и Синдаријуса Торнвела.



Занемео је Стејплс Центар када је угледао Милоша Теодосића на паркету, са болном гримасом на лицу и погледом усмереним ка левом стопалу. Ситуација у првом моменту није била нимало добра, пошто Теодосић није могао самостално да се ослони на повређено стопало, због чега су га саиграч и помоћник у стручном штабу Дока Риверса изнели са терена. 

Тренер Риверс је у међувремену поручио да му није било лако да гледа Теодосића у боловима, капитен Орлова је у међувремену послао охрабрујућу поруку да се ускоро враћа на терен, а лекарски и прегледи на магнетној резонанци утврдили су да је српски плејмејкер доживео повреду плантарне фасције стопала и да ће његово одсуство бити неодређено. 

Шта то значи? Плантарни Фасцитис, односно упала плантарне фасције јесте повреда која суштински може бити и безазлена, али и у неким случајевима озбиљна. Фасција табана је равно ткиво, односно лигамент који повезује петну кост са прстима и он подржава лук стопала. Када дође до истегнућа фасција постаје слаба, отечена и упаљена, а манифестује се као бол у пети приликом стајања, ходања или трчања. Тежи облик ове повреде јесте када фасција напукне.

Повреда се у нормалним околностима лечи око 15 дана, с тим да болови могу да трају и по неколико месеци. Када је ова повреда озбиљнија, сам опоравак уме да буде по неколико месеци. 

Ми се искрено надамо да ће се Теодосић брзо вратити на паркет...

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар