Teodosić se vraća tek u januaru?!

Nije dobro: Teodosić mora na dugu pauzu? Lekarski pregledi koje je Miloš obavio posle povrede doneli su i dobre i loše vesti - verovatno ga čeka duga pauza, ali moglo je da bude mnogo, mnogo gore. Srpski košarkaš Miloš Teodosić mogao bi da pauzira čak do januara zbog povrede stopala leve noge koju je zaradio pretprošle noći.  Situacija je kompleksa, a povreda nezgodna. . .

Košarka 23.10.2017 | 18:30
Teodosić se vraća tek u januaru?!
Teodosić se povredio u duelu Los Anđeles Klipersa sa Finiks Sansima, a dan kasnije ekipa iz ‘grada anđela’ izdala je saopštenje u kojoj još nije poznata tačna težina povrede.

Nekadašnji plejmejker Olimpijakosa i CSKA iz Moskve povredio je ligament koji spaja petu i prste, a u saopštenju se dodaje da nije utvrđeno trajanje odsustva.

Međutim, američki mediji prenose da bismo srpskog mađioničara sa loptom na parketu ponovo mogli da vidimo tek za više od dva meseca. Navodno, nije došlo do pucanja ligamenta, već teškog nategnuća, što povlači pauzu od dva do tri meseca.

"Beku Los Anđeles Klipersa, Milošu Teodosiću, dijagnostikovan je plantarni fascitis u levoj nozi i biće odsutan s terena do daljeg", vest je koju su u noći između nedelje i ponedeljka preneli svi američki sportski portali, od NBA.com, preko ESPN, do ostalih vodećih online medija u toj zemlji.

Šta je plantarni fascitis?

To je, najprostije rečeno, upala tetive koja u stopalu povezuje petu s prstima, koja je kod sportista prilično opterećena i pod stalnim pritiskom naročito kod odraza i trčanja.

Loša vest je da plantarni fascitis može da lako da postane hroničan, naročito ako se ignoriše u početku, a dobra ta što je, prema onome što je moglo da se pročita u Teodosićevom slučaju, pregled magnetnom rezonancom pokazao da nema oštećenja samog ligamenta.

Kada se to dogodi, oporavak može da traje i godinu dana, što neće biti slučaj sa kapitenom naše košarkaške reprezentacije svakako, ali ga na startu prve sezone u karijeri čeka pauza koja bi mogla da potraje i nekoliko nedelja.

Najdalje je otišao portal posvećen Klipersima, "clipsnation", koji prognozira da će Miloš tek u januaru biti sposoban da radi "punom parom".

"Oštećenje ligamenta bi u najboljem slučaju sportistu držalo van terena tri, do četiri meseca, ali 'odsutan na neodređeno vreme' u Teodosićevom slučaju upućuje na to da nije doživeo kidanje ligamenta i to navodi na zaključak da bi mogao da se vrati ranije. Mogao bi da nastavi svom snagom kada bude potpuno oporavljen, uz dozu sreće - negde u januaru", navodi autor teksta.

Teodosića (30) su saigrači na rukama izneli s parketa u noći između subote i nedelje, nakon što je doživeo povredu u drugoj četvrtini utakmice sa Finiks Sansima tako što je doskočio na stopalo Devina Bukera. Jedan od najboljih igrača Evrolige u poslednjoj deceniji, koji je prošlog leta potpisao dvogodišnji ugovor sa Klipersima i odlučio da se oproba u najjačoj konkurenciji, imao je ulogu startera kod trenera Doka Riversa u prve dve utakmice u sezoni i beležio prosečno 5,5 poena i četiri asistencije za 16 minuta na parketu, uz šut od 43 odsto za tri.

Posle Teodosićeve povrede, Rivers će morati da se osloni na trojicu veterana na spoljnim pozicijama, Patrika Beverlija, Ostina Riversa i Lua Vilijamsa, a minute će svakako dobiti i 'rukiji' poput Džavuna Evansa i Sindarijusa Tornvela.



Zanemeo je Stejpls Centar kada je ugledao Miloša Teodosića na parketu, sa bolnom grimasom na licu i pogledom usmerenim ka levom stopalu. Situacija u prvom momentu nije bila nimalo dobra, pošto Teodosić nije mogao samostalno da se osloni na povređeno stopalo, zbog čega su ga saigrač i pomoćnik u stručnom štabu Doka Riversa izneli sa terena. 

Trener Rivers je u međuvremenu poručio da mu nije bilo lako da gleda Teodosića u bolovima, kapiten Orlova je u međuvremenu poslao ohrabrujuću poruku da se uskoro vraća na teren, a lekarski i pregledi na magnetnoj rezonanci utvrdili su da je srpski plejmejker doživeo povredu plantarne fascije stopala i da će njegovo odsustvo biti neodređeno. 

Šta to znači? Plantarni Fascitis, odnosno upala plantarne fascije jeste povreda koja suštinski može biti i bezazlena, ali i u nekim slučajevima ozbiljna. Fascija tabana je ravno tkivo, odnosno ligament koji povezuje petnu kost sa prstima i on podržava luk stopala. Kada dođe do istegnuća fascija postaje slaba, otečena i upaljena, a manifestuje se kao bol u peti prilikom stajanja, hodanja ili trčanja. Teži oblik ove povrede jeste kada fascija napukne.

Povreda se u normalnim okolnostima leči oko 15 dana, s tim da bolovi mogu da traju i po nekoliko meseci. Kada je ova povreda ozbiljnija, sam oporavak ume da bude po nekoliko meseci. 

Mi se iskreno nadamo da će se Teodosić brzo vratiti na parket...

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar