Запад отворио Пандорину кутију

Запад је извршио притисак на Међународни суд правде у Хагу да призна независност Косова и тиме отворио Пандорину кутију доносећи кризе, попут садашње у Каталонији, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Свијет 20.10.2017 | 13:36
Запад отворио Пандорину кутију
"Ја не сматрам да је стварање моноетничких држава лијек против евентуалних сукоба", рекао је Путин у говору на завршној пленарној седници Међународног дебатног клуба "Валдај", у Сочију, пренио је ТАС С.

Напротив, истакао је предсједник Русије, подјеле и декларације о суверености и успостављање моноетничких држава могу изазвати сукобе ради спровођења интереса тих нових држава и то је највјероватније оно што ће се и догодити, рекао је Путин.

Он вјерује да уједињене државе са великим границама имају више шанси за вођење избалансиране политике.

Предсједник Русије се присјетио како је призната независност Косова.

Он је показао и прочитао поједина документа, међу којима и документ из октобра 2008. године када је Генерална скупштина УН усвојила Резолуцију 63/3 и када је постављено питање о томе да ли је унилатерална декларација косовских институција у складу са одредбама међународног закона.

Међународни суд правде у Хагу је потом, након двогодишњег разматрања, усвојио саветодавне закључке у којима је 7. фебруара 2008. навео да косовским проглашавањем независности нису прекршени међународни закони, рекао је Путин.

Он је истакао да се све процјене и закључци Међународног суда у Хагу не односе искључиво на случај Косова, већ на примјену у свим случајевима проглашавања декларације о независности на територији једне државе.

"Ово експанзивно тумачење правних норми отворило је Пандорину кутију", рекао је Путин.

Он је, такође, навео примјер како су западне државе извршиле притисак на суд да би дошло до признања декларације и усвајања препорука везаних за ту ситуацију.

Предсједник Русије је рекао и да су државе чланице Европске уније, подршком распаду неких земаља и одвајању Косова, саме покренуле раст сепаратистичких тежњи у Европи и да су се сада саме нашле на удару, као у случају Каталоније.

"Када је у питању ситуација у Каталонији, видјели смо из Европске уније и већег броја држава једногласну осуду оних који подржавају (каталонску) независност. Знате, не могу, а да не примјетим нешто у вези са тим - требало је о овоме да размишљате раније", рекао је Путин.

Он је додао да је својевремено Европа практично уз добродошлицу прихватила већи број држава, а онда једногласно подржала одвајање Косова, "покрећући сличне процесе у другим регионима Европе, а и у свијету".

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

20.10.2017 12:18

Слободан Милосевиц је укинуо аутономију и ту је све кренуло наопако како за Србију тако и за Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

20.10.2017 14:05

1981. - дакле Ћопави (Тито) се још није ни охладио - Шиптари су правили нереде на КосМет-у да је војска (ЈНА) из цијеле СФРЈ морала тенковима да реагује. За то вријеме, Слободан Милошевић је био у Њујорку и пио шампањац са Дејвидом Рокефелером. Али, пошто знате само да понављате лажи, онда проглашавате укидање аутономије као разлог за рат, јер како са Срби не буду криви за нешто!

Name

ИРЕДЕНТА

20.10.2017 16:17

04.04.1981.год СНАГЕ ИРЕДЕНТЕ ПОЦЕЛЕ СУ ОДЦЈЕПЉЕЊЕ КиМ.ЗА БОРБУ ПРОТИВ ИРЕДЕНТЕ ТАДАСЊЕ ПРЕДСЈЕДНИСТВО СФРЈ АНГАЗОВАЛО ЈЕ СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ САВЕЗНОГ СУП-А ИЗ СВИХ БИВСИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ.ПРОТИВ ИРЕДЕНТЕ тј.СТВАРАЊА НЕЗАВИСНОГ КиМ БОРИЛИ СУ СЕ ЈЕДУНИЦЕ ИЗ СЛИВЕНИЈЕ,ХРВАТСКЕ,БиХ,ЦРНЕ ГОРЕ,СРБИЈЕ (ВОЈВОДИНЕ и КиМ),МАКЕДОНИЈЕ.ПОЛИЦИЈСЈСКЕ СНАГЕ БИВСЕ СФРЈ БОРИЛЕ СУ СЕ ПРОТИВ ИРЕДЕНТЕ ДО ПОЦЕТКА РАСПАДА СФРЈ.

Name

Таг

20.10.2017 20:57

Све то је планирано прије 50 година. И 90те налозено да се одради.

Name

Берлински зид

21.10.2017 20:01

Запад је отворио Пандорину Кутију кад је срушио Берлински зид,а треба ли су направити још већи и дужи и оставити стоку комунистичку да крепа од глади. Антихристи увијек исту причу причају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

22.10.2017 19:18

Мој Путко, сви то знају, само се праве будале, сто на крају и јесу, али поцела је мецка да игра и на њиховим вратима.

ОДГОВОРИТЕ