Zapad otvorio Pandorinu kutiju

Zapad je izvršio pritisak na Međunarodni sud pravde u Hagu da prizna nezavisnost Kosova i time otvorio Pandorinu kutiju donoseći krize, poput sadašnje u Kataloniji, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Svijet 20.10.2017 | 13:36
Zapad otvorio Pandorinu kutiju
"Ja ne smatram da je stvaranje monoetničkih država lijek protiv eventualnih sukoba", rekao je Putin u govoru na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj", u Sočiju, prenio je TAS S.

Naprotiv, istakao je predsjednik Rusije, podjele i deklaracije o suverenosti i uspostavljanje monoetničkih država mogu izazvati sukobe radi sprovođenja interesa tih novih država i to je najvjerovatnije ono što će se i dogoditi, rekao je Putin.

On vjeruje da ujedinjene države sa velikim granicama imaju više šansi za vođenje izbalansirane politike.

Predsjednik Rusije se prisjetio kako je priznata nezavisnost Kosova.

On je pokazao i pročitao pojedina dokumenta, među kojima i dokument iz oktobra 2008. godine kada je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju 63/3 i kada je postavljeno pitanje o tome da li je unilateralna deklaracija kosovskih institucija u skladu sa odredbama međunarodnog zakona.

Međunarodni sud pravde u Hagu je potom, nakon dvogodišnjeg razmatranja, usvojio savetodavne zaključke u kojima je 7. februara 2008. naveo da kosovskim proglašavanjem nezavisnosti nisu prekršeni međunarodni zakoni, rekao je Putin.

On je istakao da se sve procjene i zaključci Međunarodnog suda u Hagu ne odnose isključivo na slučaj Kosova, već na primjenu u svim slučajevima proglašavanja deklaracije o nezavisnosti na teritoriji jedne države.

"Ovo ekspanzivno tumačenje pravnih normi otvorilo je Pandorinu kutiju", rekao je Putin.

On je, takođe, naveo primjer kako su zapadne države izvršile pritisak na sud da bi došlo do priznanja deklaracije i usvajanja preporuka vezanih za tu situaciju.

Predsjednik Rusije je rekao i da su države članice Evropske unije, podrškom raspadu nekih zemalja i odvajanju Kosova, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi i da su se sada same našle na udaru, kao u slučaju Katalonije.

"Kada je u pitanju situacija u Kataloniji, vidjeli smo iz Evropske unije i većeg broja država jednoglasnu osudu onih koji podržavaju (katalonsku) nezavisnost. Znate, ne mogu, a da ne primjetim nešto u vezi sa tim - trebalo je o ovome da razmišljate ranije", rekao je Putin.

On je dodao da je svojevremeno Evropa praktično uz dobrodošlicu prihvatila veći broj država, a onda jednoglasno podržala odvajanje Kosova, "pokrećući slične procese u drugim regionima Evrope, a i u svijetu".

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Re

20.10.2017 12:18

Slobodan Milosevic je ukinuo autonomiju i tu je sve krenulo naopako kako za Srbiju tako i za Kosovo.

ODGOVORITE
Name

СРБ

20.10.2017 14:05

1981. - дакле Ћопави (Тито) се још није ни охладио - Шиптари су правили нереде на КосМет-у да је војска (ЈНА) из цијеле СФРЈ морала тенковима да реагује. За то вријеме, Слободан Милошевић је био у Њујорку и пио шампањац са Дејвидом Рокефелером. Али, пошто знате само да понављате лажи, онда проглашавате укидање аутономије као разлог за рат, јер како са Срби не буду криви за нешто!

Name

IREDENTA

20.10.2017 16:17

04.04.1981.god SNAGE IREDENTE POCELE SU ODCJEPLJENJE KiM.ZA BORBU PROTIV IREDENTE TADASNJE PREDSJEDNISTVO SFRJ ANGAZOVALO JE SPECIJALNE BRIGADE SAVEZNOG SUP-A IZ SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ.PROTIV IREDENTE tj.STVARANJA NEZAVISNOG KiM BORILI SU SE JEDUNICE IZ SLIVENIJE,HRVATSKE,BiH,CRNE GORE,SRBIJE (VOJVODINE i KiM),MAKEDONIJE.POLICIJSJSKE SNAGE BIVSE SFRJ BORILE SU SE PROTIV IREDENTE DO POCETKA RASPADA SFRJ.

Name

Tag

20.10.2017 20:57

Sve to je planirano prije 50 godina. I 90te nalozeno da se odradi.

Name

Berlinski zid

21.10.2017 20:01

Zapad je otvorio Pandorinu Kutiju kad je srušio Berlinski zid,a treba li su napraviti još veći i duži i ostaviti stoku komunističku da krepa od gladi. Antihristi uvijek istu priču pričaju!!!

ODGOVORITE
Name

Brle

22.10.2017 19:18

Moj Putko, svi to znaju, samo se prave budale, sto na kraju i jesu, ali pocela je mecka da igra i na njihovim vratima.

ODGOVORITE