Шта је зависност од секса?

Холивудски продуцент Харви Вајнштајн, оптужен за сексуално узнемиравање више десетина жена и неколико случајева силовања, наводно је на лечењу од зависности од секса. Терапеути објашњавају о каквом поремећају је реч и да ли је Вајнштајн на правом месту.

Здравље 17.10.2017 | 11:28
Шта је зависност од секса?
Дебра Шилер је директорка програма лечења сексуалне зависности "Пајн Гроув" у Мисисипију.

Она објашњава да тај поремећај најчешће настаје код особа које су претрпеле велике трауме, али порнографија то мења.

"Људи одрастају уз порнографију и рано постају зависни. То постаје њихов живот", каже Шилер, описујући случај мушкарца који је гледао порнографију од четврте године живота и сада не може да прегура дан, уколико не мастурбира шест сати дневно.

Пацијенти који дођу у "Пајн Гроув" лече се медикаментима, психотерапијом, терапијом групне подршке и развојем комуникационих вештина.

Они уче како да престану да људе посматрају као објекте, како да се носе са својим фантазијама и еуфоријом.

Према Шилеровој, зависници од секса у суштини морају да се "отрезне".

Иако на лечењу има и неколико пацијенткиња, докторка каже да су женски случајеви ретки и да им се жене углавном обраћају због компулсивне потребе за пажњом или љубављу.

Сам поремећај је, како стручњаци објашњавају, "хроничан" и "разарајући".

"Постоји нека грешка у мозгу, због које особе које се роде са мањком рецептора допамина, не могу да осете задовољство због ствари које већ имају у себи. Они посежу за спољашњим помагалима како би то поправили и почињу још од детињства. Секс је једно од тих помагала, ком људи почну да прибегавају, како би се изборили са стресом", каже Шилер.

Нажалост, попут дијабетеса, зависност од секса није нешто што се може излечити. Међутим, зависници могу добити драгоцене технике за борбу против зависности и зауставити пропадање свог живота, односа с вољеним људима и каријере.

Шилер наглашава да је сексуално узнемиравање и силовање нешто што нема никакве везе са зависношћу од секса.

"Силовање је насиље. Оно нема везе са сексом, него са доминацијом. То је као пребијање некога. То нема везе са зависноћу од секса", каже она.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цупс

22.10.2017 18:03

Имао сам ту болест. Лијеци се са годинама углавном сама продје. Не треба никаква посебна терапија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

23.10.2017 05:41

Ахаха. Ту болест свако има само како ко је контролисе. Та болест знаци да смо природно здрави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бориша

23.10.2017 11:15

Хоћу да умрем од те болести.

Name

Секс и зависност

31.10.2017 09:00

Пита друг друга где му је таста.Ено је у болници.Од цега,ста јој је? Од секса и зависности, одговара кратко цовек. Како од секса,ста прицас,зена има осамдесет година,оузбиљи се другар? С.ебала се низ степенице кад је посла у подрум по ракију,гласио је одговор.

ОДГОВОРИТЕ