У Српцу свечано због Дана општине

Свечаном академијом и додијелом највиших општинских признања, синоћ је у Српцу почело обиљежавање Дана и крсне славе ове општине – Покрова пресвете Богородице. Свечаности су присуствовали и бројни гости, медју којима министри Дане Малешевић и Златан Клокић, те представници братске општине Новогродјец из Пољске.

Република Српска 14.10.2017 | 12:15
У Српцу свечано због Дана општине
Након што је одборницима и свим градјанима општине Србац честитао празник,  начелник општине Младјан Драгосавлчјевић је у пригодној бесједи нагласио да је општина Србац погодно мјесто за долазак инвеститора, отварање нових производних погона и запошљавање  радника.  Неки пројекти у овој области већ су реализовани, а  неки  су у току или  припреми реализације у овој и наредној години, нагласио је Драгосављевић. Посебно је истакао да је извршена консолидација пословања јавних предузећа и установа, а видан помак остварен је у области образовања и културе.

„Имамо пуну подршку Владе и министарстава  у реализацији одредјених пројеката и захваљујући томе остварени су добри резултати и створене претпоставке за  даљи развој, нарочито у области пољопривреде и инфраструктуре“, рекао је Драгосављевић.

Говорећи о значају празника Покрова пресвете Богородице, који је крсна слава и општине и србачке  парохије, протојереј  Жељко Сарић  е рекао да су на подручју ове општине остварени  велики резултати  у обнови и изградњи нових  вјерских објеката, а круна свега је обнова  манастира Осовица који потиче из четрнаестог вијека.  Сарић је похвалио сарадњу и истакао велики допринос локалне заједнице код изградње богомоља.



На академији су уручена и највиша општинска признања . повеља општин, захвалница и новчане награде. Повељу општине добио  је обновљени српско-православни манастир Осовица  за доипринос саборности српског народа  и ширење свете православне вјере.  Захвалнице општине добили су Милорад Којић за допринос у утврдјивању истине о страдању српског народа у одбранбено-отаџбинском рату, Милорад Лопар за иноваторство и промоцију Српца у свијету, Синиша Илибашић, пољопривредник из Кукуља, др. Жељко Јовичић, за допринос развоју здравства и заштити становништва,  фирма „ЕНСА БиХ“ из Пријебљега за испољени предузетнички дух и остварене резултате у производњи пелета и брикета  и фирма „Ленатекс“ из Српца, за допринос у развоју текстилне индустрије.

Новчане награде општине младима у износу од  по 500 КМ добила је Јована Татић за остварен успјех у школовању и Оља Татомир за остварене резултате у спорту.



Признања и награде уручили су начелник општине Младјан Драгосављевић и предсједник скупштине општине Мирко Стојић.

У име добитника признања захвалио се старјешина манастира Осовица монах Теофил.

„Заиста нам је велика част и радост да је  неко код нас препознао нешто добро, јер ова су, нажалост , времена  када се чудимо када је неко добар, а то би требало да нама свима буде обавеза“, рекао је монах Теофил.

У културном дијелу програма наступило је Пјевачко друштво „Јединство“ из Бањалуке под диригенством палицом Немање Савића, као солисти представуили су се Каролина Михајловић сопран, Лазар Радоја баритон и
Ненад Никић хармоника. 

Горан Јокић, глумац Народног позоришта Републике Српске, говорио је текстове  Петра Кочића, владике бањалучког Платона и пјесника Матије Бећковића, што је академији дало нарочито свечан тон.



Свечаној академији претходило је отварање  изложбе радова насталих у овогодишњој Ликовно-еколошкој колонији „Бардача-Србац“, а  о сликама и њиховим порукама говорио је  историчар умјетности Александар Саша Грандић.



У Српцу је, такодје,  традиционални вашар, који је, захваљујући „михољданском љету“ веома добро посјећен и снабдјевен разном робом.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србац

14.10.2017 15:14

Најxаслузнији градјанин да србац буде какав такав градиц јесте бодо вујиц а њега никад нико да се сјети,садасња а претходне власти јос увијек крцме оно сто је он направио,нису способни да окреце а камоли да сацувају оно сто су имали,цаст изузетцима,колико је све у српцу труло показала је и задња скупстина јер апсолутна вецина снсд зависии од несе бабица,јад цемер вецине ,гора скупстинска вевина од претходне,мали број одборника и незна за ппјам опсти друствени интеррс и да су зато ту вец појам опсти странацки интерес и лицна корист то је данас србац

ОДГОВОРИТЕ