Штрајк радника у здравству

Здравствени радници Синдиката радника у здравству Кантона Сарајево ступили су у генерални штрајк, тражећи вишу цијену сатнице и да се не мијења коефицијент према којем се израчунава зарада.

Босна и Херцеговина 13.10.2017 | 14:38
Штрајк радника у здравству
"Заступамо став да се, у овом тренутку, не мијењају коефицијенти него да дизањем сатнице покушамо да поправимо социјални статус свих запослених у здравству Кантона Сарајево. Боримо се да свима једнако подигнемо сатницу, а онда ћемо даље причати о коефицијентима", рекао је предсједник Синдиката радника у здравству Кактона сарајево Едо Селимић.

Тренутно сатница здравствених радника у Кантону Сарајево износи 2,31 КМ, раде по 37,5 часова седмично, а законодавац и Закон о раду прописују 40 часова, преносе федерални медији.

Током штрајка радиће Хитна помоћ, Завод за трансфузијску медицину, Неуропсихијатрија и апотеке, а примаће се најугроженији пацијенти.

Одлука о обустави рада донесена је 26. септембра, након што су вишемјесечни преговори са послодавцима завршени без резултата.

Данашњи штрајк не подржавају преостала два синдиката здравствених радника која дјелују на подручју Кантона Сарајево - Самостални струковни синдикат доктора медицине и стоматологије Кантона Сарајево, те Синдикат запослених Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

Независни струковни синдикат радника запослених у здравству Кантоналне болнице Зеница данас су, у вријеме паузе, ступили у штрајк упозорења, а као разлог су навели дискриминаторски однос Владе Федерације БиХ код издвајања само једне категорије радника за повећање плата.

Здравствени радници су за сриједу, 18. октобар, најавили и генерални штрајк у Кантоналној болници Зеница на свим одјељењима, осим на одјељењима ургентне медицине и интензивне његе, Центру за трансфузију и у дјелатности експлантације органа.

Получасовни штрајк упозорења одржали су и здравствени радници Синдиката радника запослених у здравству Босанско-подрињског кантона Горажде, истичући да на овај начин још једном желе скренути пажњу надлежним институцијама и дати им посљедњу шансу за примјену потписаног Гранског колективног уговора.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

14.10.2017 00:20

Је нас свјет проклет за парама...мало им сто сестре лапе мјесецно око 1 600 марака у кантону СА....сваста.

ОДГОВОРИТЕ