Štrajk radnika u zdravstvu

Zdravstveni radnici Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupili su u generalni štrajk, tražeći višu cijenu satnice i da se ne mijenja koeficijent prema kojem se izračunava zarada.

Bosna i Hercegovina 13.10.2017 | 14:38
Štrajk radnika u zdravstvu
"Zastupamo stav da se, u ovom trenutku, ne mijenjaju koeficijenti nego da dizanjem satnice pokušamo da popravimo socijalni status svih zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo. Borimo se da svima jednako podignemo satnicu, a onda ćemo dalje pričati o koeficijentima", rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kaktona sarajevo Edo Selimić.

Trenutno satnica zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo iznosi 2,31 KM, rade po 37,5 časova sedmično, a zakonodavac i Zakon o radu propisuju 40 časova, prenose federalni mediji.

Tokom štrajka radiće Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke, a primaće se najugroženiji pacijenti.

Odluka o obustavi rada donesena je 26. septembra, nakon što su višemjesečni pregovori sa poslodavcima završeni bez rezultata.

Današnji štrajk ne podržavaju preostala dva sindikata zdravstvenih radnika koja djeluju na području Kantona Sarajevo - Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, te Sindikat zaposlenih Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas su, u vrijeme pauze, stupili u štrajk upozorenja, a kao razlog su naveli diskriminatorski odnos Vlade Federacije BiH kod izdvajanja samo jedne kategorije radnika za povećanje plata.

Zdravstveni radnici su za srijedu, 18. oktobar, najavili i generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica na svim odjeljenjima, osim na odjeljenjima urgentne medicine i intenzivne njege, Centru za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Polučasovni štrajk upozorenja održali su i zdravstveni radnici Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ističući da na ovaj način još jednom žele skrenuti pažnju nadležnim institucijama i dati im posljednju šansu za primjenu potpisanog Granskog kolektivnog ugovora.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiki

14.10.2017 00:20

Je nas svjet proklet za parama...malo im sto sestre lape mjesecno oko 1 600 maraka u kantonu SA....svasta.

ODGOVORITE