Каталонци траже пуну независност

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон нашао се данас под притиском својих кључних савезника да прогласи пуну независност и игнорише пријетњу Владе Шпаније да ће увести директну управу у овом региону.

Свијет 13.10.2017 | 13:26
Каталонци траже пуну независност
Пуџдемон је симболично прогласио независност у уторак, 10. октобра, али је неколико тренутака касније суспендовао декларацију и позвао на преговоре са Мадридом.

Шпански премијер Маријано Рахој дао је Пуџдемону рок до понедјељака да разјасни свој став, а потом до четвртка, 19. октобра, да се предомисли уколико инсистира на независности.

Љевичарска каталонска политичка група ЦУП позвала је Пуџдемона да недвосмислено прогласи независност као одговор на ове рокове.

ЦУП има десет мандата у каталонском парламенту од 135 посланика, али се Пуџдемонова мањинска влада ослања на подршку ове странке за усвајање закона.

Извори блиски управи Каталоније рекли су да Пуџдемон и његов тим раде на састављању одговора Рахоју, али нису прецизирали када би он могао бити упућен.

За укидање суспензије декларације о независности синоћ се изјаснио и утицајни грађански покрет Национална скупштина Каталоније.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Додик

13.10.2017 11:42

Ако је као Додик,пљуне па лиже,онда је изманипулисао народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заи Јиан

13.10.2017 11:53

Каталонским анархистима и комунистима је остао још један метак да опале из пушкице, а онда слиједи одговор из топа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

13.10.2017 14:17

Кад треба да се откине од Срба онда подржавате Шиптаре (да није Срба, БиХ би прва признала нарко државу "Косово") а пријетите у случају да се Српска и Каталонија одвоје од БиХ=НУЛА односно Шпаније. Заказао мозак?

Name

Карадоз

13.10.2017 12:10

Овај као Милорад да се Ј*** ал да му не удје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц-Крик

13.10.2017 18:29

Назове Стјепана Месица и овај це му све објаснити везано за одцијепљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИп топ

13.10.2017 21:06

Можда га лахко пошаљу и до Фрање, да му Фрањо разјасни. А ако осталима не буде јасно, послаће им објашњење у подужој колони тенкова, испорука у центру Барцелоне. Сумњам да ће се појавити иједан нови Геншер који ће их подржати да се отцијепе. Медјутим, ако се случајно ипак отцијепе односно ако то Мадрид, или дозволи или их истјера, пропашће исто као и Словенија и Хрватска а и све остале републике бивше Југославије, без обзира што су најразвијенији дио Шпаније. Све у свему, нису добри с главом.