Katalonci traže punu nezavisnost

Katalonski lider Karles Pudždemon našao se danas pod pritiskom svojih ključnih saveznika da proglasi punu nezavisnost i ignoriše prijetnju Vlade Španije da će uvesti direktnu upravu u ovom regionu.

Svijet 13.10.2017 | 13:26
Katalonci traže punu nezavisnost
Pudždemon je simbolično proglasio nezavisnost u utorak, 10. oktobra, ali je nekoliko trenutaka kasnije suspendovao deklaraciju i pozvao na pregovore sa Madridom.

Španski premijer Marijano Rahoj dao je Pudždemonu rok do ponedjeljaka da razjasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na nezavisnosti.

LJevičarska katalonska politička grupa CUP pozvala je Pudždemona da nedvosmisleno proglasi nezavisnost kao odgovor na ove rokove.

CUP ima deset mandata u katalonskom parlamentu od 135 poslanika, ali se Pudždemonova manjinska vlada oslanja na podršku ove stranke za usvajanje zakona.

Izvori bliski upravi Katalonije rekli su da Pudždemon i njegov tim rade na sastavljanju odgovora Rahoju, ali nisu precizirali kada bi on mogao biti upućen.

Za ukidanje suspenzije deklaracije o nezavisnosti sinoć se izjasnio i uticajni građanski pokret Nacionalna skupština Katalonije.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dodik

13.10.2017 11:42

Ako je kao Dodik,pljune pa liže,onda je izmanipulisao narod!

ODGOVORITE
Name

Zai Jian

13.10.2017 11:53

Katalonskim anarhistima i komunistima je ostao još jedan metak da opale iz puškice, a onda slijedi odgovor iz topa.

ODGOVORITE
Name

СРБ

13.10.2017 14:17

Кад треба да се откине од Срба онда подржавате Шиптаре (да није Срба, БиХ би прва признала нарко државу "Косово") а пријетите у случају да се Српска и Каталонија одвоје од БиХ=НУЛА односно Шпаније. Заказао мозак?

Name

Karadoz

13.10.2017 12:10

Ovaj kao Milorad da se J*** al da mu ne udje

ODGOVORITE
Name

Blic-Krik

13.10.2017 18:29

Nazove Stjepana Mesica i ovaj ce mu sve objasniti vezano za odcijepljenje.

ODGOVORITE
Name

TIp top

13.10.2017 21:06

Možda ga lahko pošalju i do Franje, da mu Franjo razjasni. A ako ostalima ne bude jasno, poslaće im objašnjenje u podužoj koloni tenkova, isporuka u centru Barcelone. Sumnjam da će se pojaviti ijedan novi Genšer koji će ih podržati da se otcijepe. Medjutim, ako se slučajno ipak otcijepe odnosno ako to Madrid, ili dozvoli ili ih istjera, propašće isto kao i Slovenija i Hrvatska a i sve ostale republike bivše Jugoslavije, bez obzira što su najrazvijeniji dio Španije. Sve u svemu, nisu dobri s glavom.