Почиње Еврокуп - Ко ће до трофеја и мјеста у елити?

Ове сезоне у Еврокупу такмиче се по три клуба из Русије, Шпаније, Француске, Немачке Турске и Италије. Ту су и два представника Италије, израелски Хапоел Јерулисам, част Србије брани Партизан, а са Јадрана још играју подгоричка Будућност и загребачка Цедевита.

Кошарка 10.10.2017 | 15:30
Почиње Еврокуп - Ко ће до трофеја и мјеста у елити?
Дошло је време за почетак европске клупске кошаркашке сезоне, а част да је отвори традиционално ће имати клубови из Еврокупа, другог по рангу континенталног такмичења. Само једна утакмица игра се у уторак и то у Немачкој, где ће Улм дочекати турски Тофаш у утакмици Д групе.

Прошле сезоне титулу у овом такмичењу освојила је шпанска Уникаха која је на тај начин изборила место у Евролиги ове јесени и, генерално, то је главни адут такмичења које данас почиње.

Ове сезоне у Еврокупу такмиче се по три клуба из Русије, Шпаније, Француске, Немачке Турске и Италије. Ту су и два представника Италије, израелски Хапоел Јерулисам, част Србије брани Партизан, а са Јадрана још играју подгоричка Будућност и загребачка Цедевита.

Погледом на саставе и буџете клубова учесника јасно је да у групу највећих фаворита спадају два руска тешкаша - Уникс и Локомотива чије су амбиција на евролигашком нивоу. Од шпанских тимова у ту категорију спада Гран Канарија, турска Дарушафака и немачки Бајерн.

Навијачима у Србији, поред Партизана најзанимљивији ће бити минхенски Бајерн због тренера Александра Ђорђевића, односно репрезентативаца Милана Мачвана, Владимира Лучића и Стефана Јовића. Идемо даље, на клупи руске Локомотиве седи Саша Обрадовић и овом клубу вероватно је, иако звучи парадоксално, вероватно лакше да освајањем Еврокупа дође до Евролига него ли да то место избори пласманом у ВТБ лиги.

Биће занимљиво видети и колико ове сезоне у Еврокупу могу представници Јадранске лиге, с тим да се мора истаћи како се Цедевита силно појачала, Будућност такође, док Партизан има прилично млад тим за овај ниво кошарке.

Када је у питању премијерна утакмица другорангираног европског такмичења, немачки Улм је прошле сезоне у Бундеслиги показао невероватном серијом победа да има квалитет и то сјајно вођен са клупе од стране Торстена Либената. Тофаш са друге стране може да буде незгодан тим, као и сваки који долази из Турске. Занимљиво, ове сезоне српски кошаркаш Иван Паунић носи дрес Тофаша.

Када су у питању остали српски кошаркаши у Еврокупу, у руском Зениту озбиљну улогу требало би да има Марко Симоновић, боје Уникса браниће Данило Анђушић, за Албу, првог ривала Партизана, наступа Стефан Пено, а за Билбао играо Дејан Тодоровић.

Еврокуп ће ове сезоне поново имати 24 тима, четири више него прошле, распоређена у четири групе, а после још једног добијеног “рата” са ФИБА под окриље ЕКА (Удружење европских клубова) вратили су се они који у сваком погледу припадају другом квалитативном ешалону европске кошарке.

Систем такмичења је непромењен у односу на претходне две сезоне и почев од четвртфинала у плеј-офу се игра на два добијена меча.

Из групне фазе пласман у Топ 16 обезбедиће по четири најбоља тима из сваке групе који ће формирати четири нове групе. По две првопласиране екипе после шест кола настављају такмичење у плеј-офу.

Група А

Среда
19.45: Цедевита - Фијат Торино
20.00: Андора - Уникс
20.45: Левалоа - Дарушафака

Група Б

Среда
18.00 Лиеткабелис - Хапоел Јерусалим
19.00 Будућност - Ређо Емилија
19.00 Галатасарај - Бајерн

Група Ц

Среда
18.00 Лијетувос Ритас - Билбао
19.00 Лимож - Локомотива Кубан
20.00 Алба - Партизан

Група Д

Уторак
19.30: Улм - Тофаш

Среда
20.45 Тренто - Асвел
21.30 Гран Канарија - Зенит

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трофеј

10.10.2017 15:46

До трофеја ће руски тим највјероватније Локомотива Кубањ.

ОДГОВОРИТЕ