Počinje Evrokup - Ko će do trofeja i mjesta u eliti?

Ove sezone u Evrokupu takmiče se po tri kluba iz Rusije, Španije, Francuske, Nemačke Turske i Italije. Tu su i dva predstavnika Italije, izraelski Hapoel Jerulisam, čast Srbije brani Partizan, a sa Jadrana još igraju podgorička Budućnost i zagrebačka Cedevita.

Košarka 10.10.2017 | 15:30
Počinje Evrokup - Ko će do trofeja i mjesta u eliti?
Došlo je vreme za početak evropske klupske košarkaške sezone, a čast da je otvori tradicionalno će imati klubovi iz Evrokupa, drugog po rangu kontinentalnog takmičenja. Samo jedna utakmica igra se u utorak i to u Nemačkoj, gde će Ulm dočekati turski Tofaš u utakmici D grupe.

Prošle sezone titulu u ovom takmičenju osvojila je španska Unikaha koja je na taj način izborila mesto u Evroligi ove jeseni i, generalno, to je glavni adut takmičenja koje danas počinje.

Ove sezone u Evrokupu takmiče se po tri kluba iz Rusije, Španije, Francuske, Nemačke Turske i Italije. Tu su i dva predstavnika Italije, izraelski Hapoel Jerulisam, čast Srbije brani Partizan, a sa Jadrana još igraju podgorička Budućnost i zagrebačka Cedevita.

Pogledom na sastave i budžete klubova učesnika jasno je da u grupu najvećih favorita spadaju dva ruska teškaša - Uniks i Lokomotiva čije su ambicija na evroligaškom nivou. Od španskih timova u tu kategoriju spada Gran Kanarija, turska Darušafaka i nemački Bajern.

Navijačima u Srbiji, pored Partizana najzanimljiviji će biti minhenski Bajern zbog trenera Aleksandra Đorđevića, odnosno reprezentativaca Milana Mačvana, Vladimira Lučića i Stefana Jovića. Idemo dalje, na klupi ruske Lokomotive sedi Saša Obradović i ovom klubu verovatno je, iako zvuči paradoksalno, verovatno lakše da osvajanjem Evrokupa dođe do Evroliga nego li da to mesto izbori plasmanom u VTB ligi.

Biće zanimljivo videti i koliko ove sezone u Evrokupu mogu predstavnici Jadranske lige, s tim da se mora istaći kako se Cedevita silno pojačala, Budućnost takođe, dok Partizan ima prilično mlad tim za ovaj nivo košarke.

Kada je u pitanju premijerna utakmica drugorangiranog evropskog takmičenja, nemački Ulm je prošle sezone u Bundesligi pokazao neverovatnom serijom pobeda da ima kvalitet i to sjajno vođen sa klupe od strane Torstena Libenata. Tofaš sa druge strane može da bude nezgodan tim, kao i svaki koji dolazi iz Turske. Zanimljivo, ove sezone srpski košarkaš Ivan Paunić nosi dres Tofaša.

Kada su u pitanju ostali srpski košarkaši u Evrokupu, u ruskom Zenitu ozbiljnu ulogu trebalo bi da ima Marko Simonović, boje Uniksa braniće Danilo Anđušić, za Albu, prvog rivala Partizana, nastupa Stefan Peno, a za Bilbao igrao Dejan Todorović.

Evrokup će ove sezone ponovo imati 24 tima, četiri više nego prošle, raspoređena u četiri grupe, a posle još jednog dobijenog “rata” sa FIBA pod okrilje EKA (Udruženje evropskih klubova) vratili su se oni koji u svakom pogledu pripadaju drugom kvalitativnom ešalonu evropske košarke.

Sistem takmičenja je nepromenjen u odnosu na prethodne dve sezone i počev od četvrtfinala u plej-ofu se igra na dva dobijena meča.

Iz grupne faze plasman u Top 16 obezbediće po četiri najbolja tima iz svake grupe koji će formirati četiri nove grupe. Po dve prvoplasirane ekipe posle šest kola nastavljaju takmičenje u plej-ofu.

Grupa A

Sreda
19.45: Cedevita - Fijat Torino
20.00: Andora - Uniks
20.45: Levaloa - Darušafaka

Grupa B

Sreda
18.00 Lietkabelis - Hapoel Jerusalim
19.00 Budućnost - Ređo Emilija
19.00 Galatasaraj - Bajern

Grupa C

Sreda
18.00 Lijetuvos Ritas - Bilbao
19.00 Limož - Lokomotiva Kuban
20.00 Alba - Partizan

Grupa D

Utorak
19.30: Ulm - Tofaš

Sreda
20.45 Trento - Asvel
21.30 Gran Kanarija - Zenit

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trofej

10.10.2017 15:46

Do trofeja će ruski tim najvjerovatnije Lokomotiva Kubanj.

ODGOVORITE