Нови подстицаји за пољопривреду

Семберски пољопривредни произвођачи, односно власници пољопривредних газдинстава, који су пријавили начин коришћења земљишта у АПИФ-у, од данас могу преузети потврде за подстицаје у складу са Правилником о усмјеравању средстава за подршку новом циклусу пољопривредне производње Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, навели су у Одјељењу за пољопривреду.

Република Српска 06.10.2017 | 14:14
Нови подстицаји за пољопривреду
Правилником су дефинисане двије врсте мјера помоћи пољопривредницима. Прва се односи на повећање количине регресираног горива са 100 литара на 120 литара по хектару, док се друга односи на подстицај по хектару у износу од 28 конвертибилних марака.

"Ове мјере доступне су само пољопривредним произвођачима који су дефинисали начин коришћења земљишта у 2017. години у АПИФ-у, односно који су у складу са тим евидентирани у Регистру пољопривредних газдинстава", истакао је начелник Одјељења за пољопривреду Младен Савић.
Према подацима из Регистра, у Семберији 3891 корисника испуњава услове и може добити подстицаје.

"Од данас се пољопривредни произвођачи, односно власници пољопривредних газдинстава, могу јавити у Одјељење за пољопривреду и преузети потврде на основу којих могу користити регресирано гориво. Уколико неки корисници имају неактивне жиро рачуне, неопходно је да се јаве у АПИФ и доставе нове бројеве рачуна", објаснили су у овом Одјељењу, додајући да ће се потврде издавати до краја 2017. године.

За гориво је предвиђен попуст у износу од 60 фенинга, односно по дунуму земље пољопривредници имају подстицај за гориво од 1,2 КМ, а по хектару 12 КМ. Када је ријеч од другој мјери подстицаја, подстицај по дунуму је 2,8 КМ, а по хектару 28 КМ.

У Одјељењу за пољопривреду сматрају да су ове мјере помоћи Министарства недовољне, с обзиром на то да су семберски пољопривредници, односно пољопривредна удружења, тражили помоћ у износу од 300 КМ по хектару, док на основу ових мјера, прописаних Правилником, подстицаји износе само 40 КМ по хектару.

"Наши пољопривредници су претрпјели велике штете у производњи и неопходна им је већа помоћ. Суша је много оштетила усјеве, а познато је да је Семберија житница Републике Српске и колико је важна производња у овом крају", навео је начелник Савић.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јад и цемер

06.10.2017 13:13

По хектару 28КМ..Хахахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Вукелиц

06.10.2017 14:27

Само у воцарство министŕе инаце летис то је најбоља грана пољопривреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак из Дворова

07.11.2017 12:47

Па бе мислели ови платити какву премију за млијеко.

Name

Дејан

25.01.2018 20:04

То Никола само у воцарствоо.