Novi podsticaji za poljoprivredu

Semberski poljoprivredni proizvođači, odnosno vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, koji su prijavili način korišćenja zemljišta u APIF-u, od danas mogu preuzeti potvrde za podsticaje u skladu sa Pravilnikom o usmjeravanju sredstava za podršku novom ciklusu poljoprivredne proizvodnje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, naveli su u Odjeljenju za poljoprivredu.

Republika Srpska 06.10.2017 | 14:14
Novi podsticaji za poljoprivredu
Pravilnikom su definisane dvije vrste mjera pomoći poljoprivrednicima. Prva se odnosi na povećanje količine regresiranog goriva sa 100 litara na 120 litara po hektaru, dok se druga odnosi na podsticaj po hektaru u iznosu od 28 konvertibilnih maraka.

"Ove mjere dostupne su samo poljoprivrednim proizvođačima koji su definisali način korišćenja zemljišta u 2017. godini u APIF-u, odnosno koji su u skladu sa tim evidentirani u Registru poljoprivrednih gazdinstava", istakao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.
Prema podacima iz Registra, u Semberiji 3891 korisnika ispunjava uslove i može dobiti podsticaje.

"Od danas se poljoprivredni proizvođači, odnosno vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, mogu javiti u Odjeljenje za poljoprivredu i preuzeti potvrde na osnovu kojih mogu koristiti regresirano gorivo. Ukoliko neki korisnici imaju neaktivne žiro račune, neophodno je da se jave u APIF i dostave nove brojeve računa", objasnili su u ovom Odjeljenju, dodajući da će se potvrde izdavati do kraja 2017. godine.

Za gorivo je predviđen popust u iznosu od 60 feninga, odnosno po dunumu zemlje poljoprivrednici imaju podsticaj za gorivo od 1,2 KM, a po hektaru 12 KM. Kada je riječ od drugoj mjeri podsticaja, podsticaj po dunumu je 2,8 KM, a po hektaru 28 KM.

U Odjeljenju za poljoprivredu smatraju da su ove mjere pomoći Ministarstva nedovoljne, s obzirom na to da su semberski poljoprivrednici, odnosno poljoprivredna udruženja, tražili pomoć u iznosu od 300 KM po hektaru, dok na osnovu ovih mjera, propisanih Pravilnikom, podsticaji iznose samo 40 KM po hektaru.

"Naši poljoprivrednici su pretrpjeli velike štete u proizvodnji i neophodna im je veća pomoć. Suša je mnogo oštetila usjeve, a poznato je da je Semberija žitnica Republike Srpske i koliko je važna proizvodnja u ovom kraju", naveo je načelnik Savić.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jad i cemer

06.10.2017 13:13

Po hektaru 28KM..Hahahahahaha...

ODGOVORITE
Name

Nikola Vukelic

06.10.2017 14:27

Samo u vocarstvo ministŕe inace letis to je najbolja grana poljoprivrede.

ODGOVORITE
Name

Seljak iz Dvorova

07.11.2017 12:47

Pa be misleli ovi platiti kakvu premiju za mlijeko.

Name

Dejan

25.01.2018 20:04

To Nikola samo u vocarstvoo.