Осам мјеста на планети на која ћете морати без фото-апарата

Ако се одлучите за фотографисање на некима од ових места, можда ћете добити високу новчану казну или чак завршити иза решетака. . .

Путовања 04.10.2017 | 16:23
Осам мјеста на планети на која ћете морати без фото-апарата
На некима од њих, вероватно, ћете проћи само са мноштвом увреда, али би, у сваком случају, требало да се трудите да тамо не вадите фото-апарат и да се "не правите паметни" кад их посетите...

Амстердам

У главном граду Холандије "грех" је фотографисати у Четврти црвених фењера, познатој по многобројним борделима. Њихови власници презиру сликање проститутки у излозима, тако да ако се одлучите на фотографисање, а случајно вас неко ухвати у томе, будите спремни на то да ће вам неко разбити фото-апарат или, у горем случају, можда и вас.

Јужна Кореја

Земља у којој је забрањено сликати жене у било ком јавном простору, без њиховог пристанка. Кршење тог правила може да се протумачи као сексуално агресивно понашање, што може резултирати новчаном казном и до 7.000 евра. У најгорој варијанти, можете бити кажњени затворском казном у трајању до пет година.

Сједињене Америчке Државе

У земљи "слободних" нећете проћи као у Јужној Кореји. Ипак, Американци су најосетљивији на сликање приватног власништва (првенствено некретнина), па би било добро добити дозволу од власника пре него што се одлучите на сликање. Најважније од свега је да поштујете знаке забране.

Уједињени Арапски Емирати

Сликање забрањених ствари сместиће вас у затвор до три месеца и олакшати вам новчаник за око 1.500 евра. На многим локацијама забрањена је употреба камере. Уз то, нека вам не пада на памет да сликате владине зграде, мостове и палате шеика. Забрана сликања палата је чак и законом прописана.

Северна Кореја

Врло једноставно - без дозволе забрањено је сликати апсолутно све. Али, ако сте се већ одлучили за посету севернијој од две Кореје, будите спремни да поштујете правила. Из хотела не излазите без водича и не сликајте без његове дозволе, јер бисте у супротном могли да сносите врло непријатне последице.

Енглеска

Можете да фотографишете шта год хоћете, осим ако фотографије желите да користите у комерцијалне сврхе. За то морате да добијете посебну дозволу. На пример, Трг Трафалгар и Парламент у комерцијалне сврхе можете да фотографишете само уз дозволу градоначелника Лондона.

Јапан

У Земљи излазећег сунца забрањено је фотографисање одређених храмова и статуа Буде. У неким храмовима забрана важи само током мањег дела године, док је у другима забрана стална. Зато је потребно читати натписе.

Алжир

Прилично конзервативна земља, нарочито њен јужни део, па је фотографисање могуће једино уз дозволу. Да бисте сликали жене, морате да тражите дозволу њихових мужева или очева. Такође, најстроже је забрањено сликање мостова и војних објеката.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар