Азбест ван вртића, остаје на школи

Азбестне плоче, за које се сматра да имају канцерогено дејство, ускоро би требало да буду уклоњене са вртића "Наташа" у насељу Борик, док замјену крова на подручној школи "Свети Сава" у Павловцу кочи беспарица.

Република Српска 04.10.2017 | 14:32
Азбест ван вртића, остаје на школи
Употреба салонитних плоча које садрже азбест на нашим просторима доживјела је експанзију осамдесетих година прошлог вијека због њихове практичности и економичности.

Иако се посљедњих година интензивно упозорава на штетност честица овог материјала он се и даље налази на неким објектима.

Према ријечима помоћника директора Центра за предшколско васпитање и образовање Мире Галић, у току су планови за реконструкцију вртића "Наташа".

"Осим овог вртића у оквиру Центра нема ниједно обданиште са кровом од азбестних плоча", рекла је Галићева.

Руководилац Одјељења за одржавање и исхрану при Центру за предшколско васпитање и образовање Зоран Станковић истакао је да ће кров вртића "Наташа" бити обновљен у оквиру реконструкције комплетног објекта.

За разлику од вртића "Наташа", кров подручне школе "Свети Сава" у насељу Павловац, која је такође покривена азбестним плочама, неће ускоро бити замијењен. Директор ове школе Мирослав Попржен је казао да недостатак новца кочи замјену крова.

"На свим основним школама, осим наше, тај проблем је ријешен. Планирамо да уклонимо азбестне плоче чим из Министарства просвете и културе РС добијемо неопходан новац за радове", нагласио је Попржен који је и предсједник Актива директора основних школа Бањалука.

Када је ријеч о предстојећим улагањима, из Министарства просвјете и културе кажу да очекују резултате сарадње са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и почетак реализације новог пројекта "Повећање енергетске ефикасности у јавном сектору".

"У оквиру овог пројекта значајан број образовних установа у Српској ће бити обновљен. Све школе и предшколске установе имале су прилику да на позив УНДП-а искажу своје потребе за санационим радовима и наша очекивања су да ће у складу са приоритетима оне највећим дијелом бити и испуњене", рекла је портпарол Министарства просвјете и културе Бранка Рогач.

Стручњаци упозоравају да би салонитне плоче, које садрже азбест, требало мијењати сваких 20 година. Објашњавају да кровови од овог материјала нису опасни само ако нису дотрајали и оштећени, те да удисање честица азбеста може да изазове озбиљне здравствене проблеме.

Извор. Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Весна

04.10.2017 12:35

Да ако се директно додирују плоце или како горе наведено остецене па се кроз прасину удисе и азбест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар Просвете

04.10.2017 15:01

Битније је ново спортско ауто од замјене азбестних плоца на сколи.

Name

Дане МАЛЕСЕВИЦ

04.10.2017 15:03

Битнија је моја гузица од здравља хиљаду уценика.