Azbest van vrtića, ostaje na školi

Azbestne ploče, za koje se smatra da imaju kancerogeno dejstvo, uskoro bi trebalo da budu uklonjene sa vrtića "Nataša" u naselju Borik, dok zamjenu krova na područnoj školi "Sveti Sava" u Pavlovcu koči besparica.

Republika Srpska 04.10.2017 | 14:32
Azbest van vrtića, ostaje na školi
Upotreba salonitnih ploča koje sadrže azbest na našim prostorima doživjela je ekspanziju osamdesetih godina prošlog vijeka zbog njihove praktičnosti i ekonomičnosti.

Iako se posljednjih godina intenzivno upozorava na štetnost čestica ovog materijala on se i dalje nalazi na nekim objektima.

Prema riječima pomoćnika direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mire Galić, u toku su planovi za rekonstrukciju vrtića "Nataša".

"Osim ovog vrtića u okviru Centra nema nijedno obdanište sa krovom od azbestnih ploča", rekla je Galićeva.

Rukovodilac Odjeljenja za održavanje i ishranu pri Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Zoran Stanković istakao je da će krov vrtića "Nataša" biti obnovljen u okviru rekonstrukcije kompletnog objekta.

Za razliku od vrtića "Nataša", krov područne škole "Sveti Sava" u naselju Pavlovac, koja je takođe pokrivena azbestnim pločama, neće uskoro biti zamijenjen. Direktor ove škole Miroslav Popržen je kazao da nedostatak novca koči zamjenu krova.

"Na svim osnovnim školama, osim naše, taj problem je riješen. Planiramo da uklonimo azbestne ploče čim iz Ministarstva prosvete i kulture RS dobijemo neophodan novac za radove", naglasio je Popržen koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjaluka.

Kada je riječ o predstojećim ulaganjima, iz Ministarstva prosvjete i kulture kažu da očekuju rezultate saradnje sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i početak realizacije novog projekta "Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru".

"U okviru ovog projekta značajan broj obrazovnih ustanova u Srpskoj će biti obnovljen. Sve škole i predškolske ustanove imale su priliku da na poziv UNDP-a iskažu svoje potrebe za sanacionim radovima i naša očekivanja su da će u skladu sa prioritetima one najvećim dijelom biti i ispunjene", rekla je portparol Ministarstva prosvjete i kulture Branka Rogač.

Stručnjaci upozoravaju da bi salonitne ploče, koje sadrže azbest, trebalo mijenjati svakih 20 godina. Objašnjavaju da krovovi od ovog materijala nisu opasni samo ako nisu dotrajali i oštećeni, te da udisanje čestica azbesta može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Izvor. Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vesna

04.10.2017 12:35

Da ako se direktno dodiruju ploce ili kako gore navedeno ostecene pa se kroz prasinu udise i azbest.

ODGOVORITE
Name

Ministar Prosvete

04.10.2017 15:01

Bitnije je novo sportsko auto od zamjene azbestnih ploca na skoli.

Name

Dane MALESEVIC

04.10.2017 15:03

Bitnija je moja guzica od zdravlja hiljadu ucenika.