Подигнут споменик Челебићанима

На десној обали Дрине у Студенској улици, локалитету Црна стијена, у Фочи откривено је и освјештано спомен-обиљежје за 19 Срба из Челебића које су аустроугарски војници стријељали 2. октобра 1914. године.

Република Српска 03.10.2017 | 20:02
Подигнут споменик Челебићанима
Спомен-обиљежје су подигли потомци стријељаних домаћина, црквена општина Челебићи и општина Фоча.

Историчар Милорад Екмечић је записао да је прво етничко чишћење у Европи учињено у фочанској мјесној заједници Челебићи гдје су аустроугарске власти стријељале или објесиле 170 лица српске националности, у добојском логору умориле 270, а у Араду у Румунији 109 Срба из ових, Црној Гори, граничних крајева.

Данило Бодирога из Челебића је, каже, потомак Милована који је стријељан на мјесту гдје је сад подигнуто спомен-обиљежје.

„“Са њим су убијена и двојица браће од стричева Вујица и Симо. Дошао сам из Београда гдје живим да на мјесту гдје су звјерски побијени прислужим свијећу“, рекао је Бодирога.

Љубомир Тодовић је један од оних који се годинама труди да се коначно сазна пуна истина о терору аустроугарских војника над српским живљем у Челебићима и око њих.

„Овдје на обали војници окупатора су убили 19 домаћина из Челебића на Шуковцу 51 а остали су страдали у логорима у Араду и Добоју а најновија истраживања свједоче да је неколико Челебићана тада одведено и у Беч одакле се никад није вратило“, рекао је Тодовић.

Послије парастоса побијеним Србима речено је да су аустроугари 1914.године етничким чишћењем простора од Срба стварала тампон зону према Црној Гори одакле је преживјело српско становништво одвођено из ових крајева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је подсјетио да је требало да прође више од стотину година па да се исправи једна историјска и људска неправда.

„Међу убијеним Србима највише  их је доби од 18 до 30 година. Споменици њима нису подизани и ми смо први пут, прије три године, изградили спомен-обиљежје људима стријељаним на коси Шуковац“, рекао је Машић.

Он је истакао да је дуг ове и будућих генерација да се сјећају тих људи и да ово буде мјесто на коме се забораву неће дозволити да чини оно што је годинама чинио.

У периоду између два свјетска рата у Челебићима је подигнутра спомен-црква посвећена жртвама тог краја из Првог свјетског рата.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пендула

03.10.2017 18:45

Покој дуси страдалима ,Али искрено мислим да их се ни родбина висе не сјеца !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родбина

03.10.2017 20:48

Па управо чланови породице који држе до породице,традиције,унуци и праунуци су управо иницирали и поставили спомен обиљежје.

Name

Wалтер.

04.10.2017 14:19

Овоје пред изборна кампања . Све најбоље о зртвама некаимје лака земља и покојну дусу . Где су били досад политицари , ја којесмо ми овце за сисање .

ОДГОВОРИТЕ